6.2 C
București
duminică, 27 noiembrie 2022

Ungaria pierde trei monumente istorice din Ardeal. Un contract de vânzare încheiat ilegal, desființat de notarul care l-a legalizat

Publicat peMarti, 04 Octombrie 2022, ora 21:30

816 citiri

Trei monumente istorice din Transilvania vor rămâne ale Statului Român după ce proprietarul terenului a obținut desființarea unui contract de vânzare-cumpărare încheiat cu o fundație din Ungaria.

Autoritățile maghiare derulează de mai mulți ani o veritabilă campanie de achiziție de monumente istorice din Transilvania, vechi de sute de ani. În acest caz, demersurile derulate de proprietarul terenului au dus la anularea tranzacției.

Situația se derulează de mai bine de un an de zile în satul Băcăinți, comuna Șibot, județul Alba. Proprietarul terenului a obținut desființarea contractului de vânzare-cumpărare încheiat ilegal în 20 mai 2021.

Obiectul tranzacţiei ilegale l-a reprezentat monumentul istoric reprezentat de Ansamblul „Biserica de piatră”, Turnul ”Bisericii de piatră” şi Pivniţa din satul Băcăinţi, ce datează din secolul al XIII-lea. Așa-zisul cumpărător a fost fundaţia ”Pontes Közhasznú Alapítvány a Fiatalok Társadalmi Szerepvállalásáért”, cu sediul în Budapesta, iar vânzător – Parohia Reformată Alba Iulia, în numele Parohiei Reformate Băcăinţi.

Valoarea tranzacţiei a fost de 6.500 de euro. Pe lângă ansamblul de monumente istorice, în tranzacţie a fost inclus şi terenul în suprafaţă de aproximativ 2.600 de metri pătraţi. Într-o adresă oficială transmisă de la Uniunea Națională a Notarilor Publici din România (UNNPR) se precizează faptul că documentul a fost „rezoluționat”, respectiv desființat.

Turnul bisericii din piatră

Am solicitat notarului public Karacsony Marton-Attila o notă de relații din care a reieșit faptul că părțile contractante au decis să rezoluționeze contractul de vânzare autentificat sub nr. 1251/20.05.2021.

Astfel, precizăm că potrivit dispozițiilor art. 1554 din Codul civil, contractul desființat prin rezoluțiune se consideră că nu a fost niciodată încheiat. Dacă prin lege nu se prevede altfel, fiecare parte este ținută să restituie celeilalte părți prestațiile primite, ceea ce în speță s-a și întâmplat, după cum rezultă din mențiunile notarului public instrumentator”, se susține în adresa primită de Andrei Căsătian, proprietarul terenului, semnată de vicepreședintele UNNPR.

Cele trei obiective istorice datează din secolul al XIII-lea. Anterior, Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Alba, Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Şibot au refuzat exercitarea dreptului de preempţiune, respectiv de cumpărare a ansamblului format din cele trei monumente istorice.

Contractul a fost autentificat la notar, dar, în data de 24 mai 2021, Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Alba a respins cererea depusă de fundaţia maghiară având ca obiect întabularea dreptului de proprietate.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri