4.1 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Ungaria se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă. Cât câștigă un sezonier

Publicat pe


Lipsa acută de forță de muncă din Ungaria, face ca recrutarea de personal să se facă cu viteză maximă, susține Zoltán Karácsony, expert pe piața muncii. În acest moment, 25 de companii de recrutare au  certificare pentru a aduce lucrători în Ungaria prin intermediul unei proceduri simplificate.

Potrivit lui Zoltán Karácsony, numărul clienților continuă să crească, pentru că, deși majoritarea sunt aduși pentru muncă calificată, companiile de servicii vor să angajeze și muncitori, de exemplu, pentru serviciile de curățenie.

Legislația care permite angajarea a fost adoptată

Circa o jumătate de milion de locuri de muncă noi pot fi create aici în următorii ani. Pentru asta, companiile pot angaja cel puțin 200/300.000 de mii de muncitori în loc de numărul actual de 100.000.

Deși unii lucrători au venit din țările vecine, situația se va schimba în curând. Potrivit lui Sándor Czomba, secretar de stat responsabil cu politica de ocupare a forței de muncă, până acum numărul muncitorilor din țările terțe a fost de abia câteva mii, iar Parlamentul a adoptat legislația care permite angajarea lucrătorilor în condiții speciale din noiembrie.

Domeniul agricol duce lipsă de personal

În Ungaria, există lipsă de forță de muncă în domeniul agricol, angajatorii ar da orice ca cineva să lucreze pentru ei. Am ajuns la punctul în care nu îi mai deranjăm pe cei care nu își fac treaba și nici nu îndrăznim să îi mustrăm, ca să nu se îndepărteze, a declarat unul dintre reprezentanții Asociației Fructe și Legume din Ungaria, FruitVeB, potrivit blikk.hu.

Lucrătorii sezonieri din partea de nord est a țării lucrează pentru un salariu zilnic de 10/12.000 HUF (circa 30 euro). Dacă numărăm 22 de zile lucrătoare în o singură lună, asta poate însemna circa 660 de euro. În acest timp, în zonele centrale și de vest ale țării salariul zilnic ajunge la 12/15.000 HUF, dar există zone în care salariile zilnice depășesc 15.000 HUF.

De la începutul anului 2023 a intrat în vigoare noul salariu minim de bază în Ungaria. Este mai mare cu 16% față de 2022 și a ajuns la 232.000 HUF, circa 600 de euro. Salariul minim se aplică tuturor angajaților cu normă întreagă, iar dacă muncești part/time se aplică proporțional. 53.340 HUF pe săptămână, 10.670 HUF pe zi sau 1.334 HUF pe oră (circa 3,5 euro pe oră).



Sursa: www.capital.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri