26.1 C
București
marți, 5 iulie 2022

UPDATE Biden și Putin au vorbit o oră la telefon. Versiunile celor două părți despre modul în care a decurs dialogul

Publicat peSambata, 12 Februarie 2022, ora 22:29

9087 citiri

Cei doi lideri au vorbit la telefon în după-amiaza zilei de sâmbătă, 12 februarie, dar detaliile discuției nu au fost încă publice.

UPDATE 22.25 Consilierul prezidenţial rus Iuri Uşakov a descris apelul telefonic de sâmbătă, dintre preşedintele american Joe Biden şi liderul rus Vladimir Putin, ca fiind „echilibrat şi de afaceri”, dar că a fost eclipsat de „isteria” americană cu privire la o posibilă iminentă invazie rusă a Ucrainei. Uşakov a adăugat pentru presa rusă că Statele Unite şi NATO nu au reuşit să abordeze principalele preocupări de securitate ale Rusiei, informează CNN.

Pe de altă parte, Biden i-a făcut mai multe propuneri lui Putin pentru a aborda preocupările de securitate ale Rusiei în Europa de Est, care le-au repetat în mare măsură pe cele care au fost făcute în scris de Statele Unite luna trecută, a adăugat Ushakov. El a mai spus că Kremlinul le va lua în considerare și că se pregătește să le răspundă, dar a repetat declarațiile recente ale lui Putin – că acele propuneri au ignorat cererile cheie ale Rusiei.

Aceste cereri includ o promisiune că Ucraina nu va fi niciodată admisă în NATO.

UPDATE 20.30 Președintele Biden l-a avertizat sâmbătă pe omologul rus Putin, într-un apel telefonic de o oră, că invadarea Ucrainei va avea pentru Rusia costuri „rapide și severe”.

Potrivit unei declarații a Casei Albe, Biden a fost clar în apelul telefonic că, deși Statele Unite au rămas pregătite să se angajeze în diplomație, în coordonare cu aliații, sunt gata și pentru alte scenarii.

Guvernul rus ar urma să prezinte în curând punctul de vedere referitor la convorbire.

Știrea inițială:

Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat din nou pe toți americanii să părăsească Ucraina pe fondul îngrijorărilor cu privire la un atac iminent rusesc, arată New York Times.

Reflectând îngrijorarea din Washington cu privire la acumularea trupelor rusești la granița cu vecinul din est, Pentagonul a declarat că va evacua temporar din Ucraina 160 de instructori militari americani, care au lucrat cu trupele ucrainene lângă granița poloneză.

Rapoartele serviciilor secrete arată că Rusia a continuat să maseze tehnică militară la granița cu Ucraina, din trei direcții diferite, chiar în timpul convorbirii telefonice între Putin și Biden, reducând drastic șansele găsirii unei soluții diplomatice.

Oficialii serviciilor de informații americane au considerat inițial că Putin va aștepta până la sfârșitul Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing înainte de a ordona eventual o ofensivă, pentru a evita antagonizarea președintelui chinez Xi Jinping, un aliat critic. Dar în ultimele zile, spun ei, mișcările ofensive au crescut în intensitate, o accelerare pe care oficialii administrației Biden au început să o recunoască public vineri.

Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri