27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

UPDATE Război în Ucraina. A început a treia rundă de negocieri ruso-ucrainene

Publicat peConform Interfax, cele două părţi vor discuta trei grupuri de teme majore, respectiv soluţionarea politică a conflictului, aspectele umanitare şi chestiunile militare.

Cele două tabere implicate în război după invazia Rusiei în Ucraina conveniseră joi seara, la a doua rundă de negocieri, crearea de culoare umanitare pentru evacuarea populaţiei în sectoarele unde se duc lupte şi un armistiţiu temporar în respectivele zone, dar acest acord nu a putut fi pus în practică şi cele două părţi se acuză reciproc.

Locul de întâlnire este un parc național aflat la frontiera dintre Belarus și Polonia. 

Update Consilierul președintelui ucrainean Mihail Podolyak anunță că negocierile dintre Rusia și Ucraina vor începe la ora 16:00. Potrivit lui Podolyak, delegația ucrainei a rămas neschimbată

Update Delegația Rusiei a ajuns în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu Ucraina, scrie canalul de Telegram Nexta.

„Delegația rusă a a ajuns în Belarus pentru negocieri cu delegația ucraineană în aceeași componență, Ucraina nu a raportat încă detalii despre delegații săi”, menționează Nexta.

Update Delegația Federației Ruse a zburat în Belarus pentru a treia rundă de negocieri cu Ucraina, relatează presa rusă și belarusă și cea ucraineană

Update A treia rundă de discuții dintre Rusia și Ucraina, programată pentru 7 martie la Belarus, încep astăzi, în a doua parte a zilei, transmite Interfax.

„Începutul negocierilor este programat pentru 15:00, ora Moscovei, dar ora se poate schimba din cauza problemelor legate de logistica delegației ucrainene”, a declarat politologul belarus Iuri Voskresenski sursei citate.

Stire initiala „Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili. Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri.

Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană”, a declarat David Arahamia, șef al delegației ucraine, respingând principalele cereri ale Moscovei. 

Nu se cunosc, deocamdată, detalii privind întrevederea. 

Anterior, negocielile s-au desfășurat în regiunea Brest din Belarus, în apropierea frontierei cu Ucraina.

În ultimele zile au fost create coridoare umanitare în orașele Mariupol şi Volnovaha pentru evacuarea civililor.

Statul Major al forţelor armate ucrainene a anunțat că trupele ruse vot să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, în apropiere de Kiev.
„Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare”, a spus un consilier al ministrului ucraineande Interne Vadim Denisenko.

Evacuarea civililor din Mariupol au eșuat, duminică, transmite Kremlinul și Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea încetării focului

Cererile Rusiei

– Recunoașterea anexării Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, fapt realizat în 2014.

– Independența regiunilor pro-ruse Lugansk şi Doneţk- Demilitarizarea Ucrainei, respectiv aceasta să nu facă parte niciodată  din NATO.

– Dezanificarea Ucrainei deoarece în această țară activează grupări neo-naziste. 

 

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri