26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Uraganul Idalia se îndreaptă către Florida cu potenţialul unui fenomen „extrem de periculos”. A făcut ravagii în Cuba

Publicat pe


Uraganul şi-a întărit, marţi, forţa şi ar putea deveni „extrem de periculos” în momentul în care va atinge, miercuri, uscatul, potrivit autorităţilor americane, relatează AFP şi Reuters, citată de News.ro.

Potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC), „Idalia este acum un uragan de categoria 2” pe scara Saffir-Simpson, care are în total 5 trepte de măsurare a forţei unui uragan.

În cea mai recentă actualizare, NHC a spus că Idalia se anunţă ca uragan de categoria 4, extrem de periculos, în momentul în care va atinge uscatul, aducând inundaţii catastrofale.

Citește și


uragan ian

NHC avertizase deja că sunt aşteptate inundaţii de coastă „care pun în pericol viaţa”, ploi abundente şi vânt puternic.

Idalia genera deja, marţi seara, rafale de 169 km/h, dar se estimează că intensitatea sa va creşte şi mai mult înainte de a atinge ţărmul, potrivit Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Miami.

Din furtună tropicală, Idalia a devenit uragan în noaptea de luni spre marţi. Centrul Naţional pentru Uragane a declarat că se aşteaptă ca Idalia „să se intensifice rapid şi să se transforme într-un uragan major extrem de periculos înainte de a atinge pământul, miercuri”.

Un „uragan major” este o clasificare rezervată celor care depăşesc categoria 3. Acestea sunt susceptibile să provoace distrugeri „devastatoare” şi „catastrofale”, potrivit NHC. Rafalele de vânt pot atinge 179 km/h.

Cea mai periculoasă caracteristică a Idaliei, totuşi, părea a fi valul puternic de apă de mare, condusă de vânt, pe care este de aşteptat să îl ridice către insulele de barieră şi alte zone joase de-a lungul coastei.

Dacă vi se spune să plecaţi, „trebuie să o faceţi imediat”, a avertizat guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cadrul unei conferinţe de presă. „Acesta va fi un uragan major”, a subliniat el.

Şefa agenţiei federale care se ocupă de reacţia în caz de catastrofe naturale (FEMA), Deanne Criswell, a îndemnat, de asemenea, locuitorii să respecte avertismentele de evacuare. „Foarte puţini oameni pot supravieţui dacă se află în calea unei inundaţii majore de coastă, iar această furtună va fi mortală dacă nu ne punem la adăpost şi nu o luăm în serios”, a declarat ea.

Ca măsură de precauţie, statele Carolina de Sud şi Georgia au declarat stare de urgenţă, în cazul în care uraganul loveşte şi ţinuturile lor, mai la nord.

Marţi seara, Idalia se afla la 250 kilometri sud-vest de Tampa (Florida), cu rafale susţinute de vânt de până la 155 km/h,…Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri