20.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

Urmările politice după amânarea rotativei guvernamentale. PSD dă înapoi pentru a nu deconta greva din educație SURSE

Publicat pe


Sambata, 27 Mai 2023, ora 04:02

161 citiri

Liderii coaliției de guvernare amână rotativa până la soluționarea crizelor sociale FOTO Hepta

După ce timp de săptămâni bune partidele care formează coaliția de guvernare au transmis în repetate rânduri că rotativa guvernamentală va avea loc pe 26 mai, aceasta a fost amânată în ultimul moment, în timp ce social-democrații nu se grăbesc să preia șefia executivului.

Premierul și liderul PNL Nicolae Ciucă a anunțat vineri dimineață, într-o conferință de presă alături de liderul PSD Marcel Ciolacu și liderul UDMR Kelemen Hunor că rotativa premierilor a fost amânată din cauza grevei generale din educație. Cei trei au explicat că subiectul va fi redeschis până la rezolvarea problemelor din educație,

Potrivit unor surse politice, liberalii sunt nemulțumiți de faptul că PSD pare că-și dorește o perioadă mai îndelungată până la realizarea rotativei. Conform unor scenarii, social-democrații ar putea prelua guvernarea de la începutul lunii iulie sau chiar din toamnă, adică după rezolvarea unor probleme spinoase precum greva din educație, legea pensiilor speciale ori a treia cerere de plată din PNRR. Potrivit surselor citate, lui Marcel Ciolacu i-ar fi teamă să preia guvernul în timpul grevei din educație.

De altfel, conform unor informații citate de News.ro, liberalii își doresc continuarea respectării protocolului pentru a nu apărea probleme și de aceea susține varianta unei rocade cât mai rapide. „Noi ne asumăm în continuare guvernarea şi nu credem că PSD vrea sa preia guvernarea. Vrea să o amâne minim patru luni de acum înainte. Social-democraţii ar dori să aibă loc rocada prin sesiunea parlamentară din toamnă”, a explicat un lider PNL, pentru sursa citată.

Scaunul lui Ciucă după rotativă

Mai mulți liberali din conducerea partidului și-ar dori ca Nicolae Ciucă să preia șefia Senatului după rotativă, și să nu accepte un post de vicepremier. Asta i-ar oferi o poziție din care să poată critica guvernul, fără să fie subordonatul lui Ciolacu la Palatul Victoria.

Cu toate astea, există și voci liberale care l-ar dori pe Ciucă în viitorul guvern PSD, unde ar putea ocupa inclusiv o funcție de ministru. Oficial, Nicolae Ciucă încă nu a luat o decizie în acest sens.

Uite rotativa, nu e rotativa

Semnalul pentru amânarea rotativei a fost dat de către președintele Klaus Iohannis joi, 25 mai, unde a explicat că pentru a fi declanșată procedura de schimbare a premierilor ar fi bine să se încheie negocierile cu sindicatele.

„Fiind azi joi și greva încă neîncheiată, vom vedea dacă reușim să începem procedura menține sau peste câteva zile. Nu e important dacă mâine sau peste o săptămână, două, se face rocada. Important e să avem o procedură clară”, a explicat Klaus Iohannis.

O zi mai târziu, liderii coaliției au…Sursa: ziare.com

Mai multe stiri

Ultimele Stiri