28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

USR propune o nouă reglementare a malpraxisului medical. Pacientul prejudiciat va chema în instanţă direct spitalul 

Publicat peDeputații USR Oana Murariu și Adrian Wiener au inițiat un proiect de lege prin care se propune instituirea unui nou mecanism de răspundere civilă pentru malpraxisul medical.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății aduce o schimbare completă a abordării în procesele de malpraxis medical. Astfel, dacă pacientul se consideră prejudiciat va chema în instanță direct furnizorul de servicii medicale și asiguratorul acestuia. Doar în cazul unei decizii definitive de malpraxis medical, furnizorul de servicii medicale și asiguratorul său se vor îndrepta către personalul medical.

„Mecanismul pe care îl propunem va asigura condițiile pentru o despăgubire rapidă și certă a pacienților în cazul în care ei au fost afectați de culpe medicale. În același timp, personalul medical evită stresul proceselor în situațiile în care instanțele decid la final că nu a existat un act de malpraxis medical. Prin noul proiect venim în sprijinul pacienților și eliminăm totodată bulversarea sistemului medical produsă în ultimii ani”, a declarat deputata Oana Murariu.

La rândul său, deputatul Adrian Wiener susține că „Trebuie să ieșim din logica medicinei defensive. Acesta a devenit un fenomen extrem de răspândit datorită actualelor prevederi privind malpraxisul medical. E important să asigurăm prin ouia reglementare o protecție cât mai bună a pacienților, ca și să reducem presiunea legală asupra personalului medical strict la nivelul cazurilor în care a existat într-adevăr o culpă profesională”.

Forma finală a proiectului de lege a fost realizată prin includerea opiniilor factorilor relevanți din sectorul medical (Asociații ale pacienților, Federații și sindicate medicale, reprezentanți ai mediului academic, politic și instituțional) exprimate în cadrul Mesei rotunde „O reformă necesară: Îmbunătățirea sistemului răspunderii civile pentru acte de malpraxis medical”, care a fost organizată de inițiatori în această săptămână în Parlamentul României.

Prezenți la dezbatere, reprezentanții Colegiului Medicilor Cluj și ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj Napoca au apreciat oportunitatea proiectului și și-au exprimat susținerea pentru adoptarea sa.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri