3.9 C
București
miercuri, 30 noiembrie 2022

USR vrea ca locuințele sociale să fie doar un refugiu temporar, care să-i motiveze pe cei loviți de soartă să devină independenți

Publicat peRespectivul proiect de lege a fost scris de deputatul Radu Panait și de senatorul Alexandru Robert Zob, ambii de la USR, și, propune, în linii mari, cinci obiective pentru modificarea Legii 114/1996, privind locuințele. Primul obiectiv este „reducerea duratei contractului de închiriere pentru locuințele sociale, de la 5 la 3 ani”. Al doilea se referă la „posibilitatea acordării locuințelor sociale în regim de urgentă”, urmat de „posibilitatea mutării beneficiarului într-o locuință mai mare dacă se schimbă componența familiei”. Al patrulea obiectiv al acestei inițiative legislative se referă la „constituirea unei garanții, în favoarea proprietarului, pentru acoperirea eventualelor daune”. Iar un ultim obiectiv vizează „posibilitatea evacuării în caz de neuz a locuinței”.

Inițiatorii: „Nu este un beneficiu pe durată nedeterminată”

În expunerea de motive, însă, este deslușit și un al șaselea obiectiv, scris chiar de către inițiatori. „Un beneficiu adițional al proiectului de lege este motivarea beneficiarilor (persoane sau familii în dificultate) de a-și îmbunătăți condițiile de viață și de a-și depăși situația vulnerabilă, precum și conștientizarea de către aceștia că locuința socială nu este un beneficiu pe durată nedeterminată, ci reprezintă doar un pas de ajutorare pentru a-și pune ordine în viață și de a-și obține mijloacele necesare pentru a fi independenți”.

Conform celor doi USR-iști, Banca Mondială a redactat, în 2020, un chestionar potrivit căruia numărul de locuințe sociale la nivel național era de 11.555 de unități de locuit, în condițiile în care necesarul era de 20.662.

CES: „Aceste măsuri lovesc în cei mai săraci chiriași”

În avizul negativ pe care Consiliul Economic și Social (CES) l-a emis pentru această lege se arată că propunerea nu rezolvă problema de bază, „ci contribuie la perpetuarea problemelor locative. (…) Măsurile propuse nu contribuie la realizarea scopurilor anunțate. Din contră, acestea contribuie la menținerea și ci chiar la accentuarea problemei accesului la locuințe sociale, în general, și, în mod particular al categoriilor de posibili beneficiari ai acestor locuințe”.

Spre exemplu, se propune transformarea a 2% din fondul de locuințe sociale la nivelul UAT-urilor în „locuințe sociale în regim de urgentă”. Măsura generează un număr foarte mic de locuințe, din cauza numărului extrem de redus al fondului total de locuințe sociale”, precizează (CES).

Apoi, inițiatorii propun criterii complementare pe baza cărora vechii chiriași de locuințe sociale pot fi evacuați, „măsură prin care se dorește repartizarea mai multor locuințe sociale noilor solicitanți”. „Este o măsură inadecvată pentru creșterea fondului accesibil de locuințe sociale. Aceste măsuri lovesc în cei mai săraci chiriași, negându-le dreptul la o locuință adecvată și expunându-i la tratamente potențial abuzive și discriminatorii”, se subliniază în documentul citat.

Legea, trântită la Senat cu 69 de voturi la 33. „Pentru” au optat USR și AUR

Din aceleași considerente, proiectul a fost respins și de către Consiliul Legislativ. În această formă, a ajuns pe masa Comisiei pentru Drepturile Omului din Senat, care, de asemenea, a emis aviz negativ. Comisia pentru Administrație Publică din Senat a emis și ea, cu 10 voturi la 3, un raport de respingere, raport care a fost înaintat Plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

Pe data de 23 mai 2022, din cei 103 senatori prezenți, pentru raportul de respingere au votat 69 de parlamentari de la PNL, PSD, UDMR și neafiliați. Cu excepția senatorului liberal George Scarlat, care a decis să se abțină.

Împotriva raportului de respingere și, prin urmare, pentru adoptarea acestui proiect de lege, cei 21 de senatori USR prezenți au votat cot la cot cu cei 12 de la AUR.

Legea a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional. În data de 31 mai, Comisia pentru Egalitate de Șanse a și emis avizul – negativ. În prezent, proiectul se află pe masa comisiilor Juridică și Administrație Publică, acestea având drept termen pentru redactarea raportului data de 16 iunie.

Sursa: jurnalul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri