25.9 C
București
miercuri, 10 august 2022

Utilizatorii WhatsApp sunt avertizați de experți: Noile reglementări europene ar putea afecta criptarea

Publicat peUtilizatorii de WhatsApp sunt avertizați de exprții că viitoarea legislație DMA ar putea afecta criptarea mesajelor și că astfel nivelul de confidențialitate ar putea fi redus.

Avertisment pentru utilizatorii WhatsApp

Potrivit profit.ro, săptămâna trecută parlamentarii europeni anunțau că au ajuns la acord privind legislația care vizează giganții din domeniul tehnologiei, cunoscută ca Digital Markets Act.

Acestea ar trebui să ofere interoperabilitate, astfel ca utilizatorii WhatsApp să poată comunica cu cei ai altor servicii de comunicare, fără a instala altă aplicație. Însă, această deschidere ar putea avea un impact negativ asupra criptării, care joacă un rol esențial în protejarea comunicațiilor și a intimității utilizatorilor.

Prin intermediul unei vulnerabilități existente într-o singură aplicație de chat vor putea fi atacați și utilizatorii aplicațiilor cu care aceasta este interoperabilă. Nu toți experții văd, însă, negative schimbările prevăzute de DMA. Unii consideră că avantajele pe care utilizatorii le vor avea prin interoperabilitate vor depăși cu mult efectele negative.

Impactul noilor reglementări

Digital Markets Act (DMA) va pune pe lista neagră anumite practici utilizate de marile platforme  și va permite Comisiei să efectueze investigații de piață și să sancționeze comportamentul neconform.

Textul agreat provizoriu de negociatorii Parlamentului și Consiliului vizează companiile mari care furnizează așa-numitele „servicii de bază ale platformei” cele mai predispuse la practici comerciale neloiale, cum ar fi rețelele sociale sau motoarele de căutare, cu o capitalizare bursieră de cel puțin 75 de miliarde de euro sau o cifră de afaceri anuală de 7,5 miliarde. Aceste companii trebuie, de asemenea, să ofere anumite servicii precum browsere, mesagerie sau rețele sociale, care au cel puțin 45 de milioane de utilizatori finali lunari în UE și 10 000 de utilizatori economici anuali.

În timpul unui dialog de aproape 8 ore (discuții tripartite între Parlament, Consiliu și Comisie), parlamentarii UE au convenit că cele mai mari servicii de mesagerie (cum ar fi Whatsapp, Facebook Messenger sau iMessage) vor trebui să se deschidă și să interacționeze cu alte platforme mai mici, dacă solicită acest lucru. Utilizatorii de platforme mici sau mari ar putea apoi să schimbe mesaje, să trimită fișiere sau să efectueze apeluri video prin aplicații de mesagerie, oferindu-le astfel mai multe opțiuni.

În ceea ce privește obligația de interoperabilitate pentru rețelele sociale, colegiuitorii au convenit că astfel de dispoziții de interoperabilitate vor fi evaluate în viitor.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri