4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Valentin Lazea, economistul-șef al BNR: Dacă nu se iau urgent măsuri, deficitul bugetar la sfârșitul anului 2023 riscă să depășească 6% din PIB. O asemenea contraperformanță ar stârni consternare la Bruxelles

Publicat peDacă nu se iau urgent măsuri, deficitul bugetar la sfârșitul anului 2023 riscă să depășească 6% din PIB, avertizează economistul-șef al Băncii Naționale a României, Valentin Lazea, într-un editorial pe OpiniiBNR.ro.

Valentin Lazea (BNR): Deficitul bugetar la sfârșitul anului 2023 riscă să depășească 6% din PIB

Economistul-șef al BNR spune că „o asemenea contraperformanță” ar stârnit „consternare” la Bruxelles.

„După primele cinci luni din anul 2023, deficitul bugetar (pe definiție cash) era de 2,32 la sută din PIB, adică cu circa 0,8 la sută din PIB mai mare decât în primele cinci luni din 2022. În aceste condiții, dacă nu se iau urgent o serie de măsuri, deficitul bugetar la sfârșitul anului 2023 riscă să depășească 6 la sută din PIB, adică ar constitui un regres față de nivelul de deficit de   5,7 la sută din PIB înregistrat în 2022. Este ușor de imaginat consternarea pe care ar stârni-o la Bruxelles și pe piețele financiare o asemenea contraperformanță: o țară care s-a angajat să reducă în acest an deficitul bugetar la 4,4 la sută din PIB și care nu este în stare să-și reducă, nici măcar marginal, deficitul față de anul precedent ar fi – probabil – o premieră la nivelul UE”, a declarat Valentin Lazea.

El s-a arătat de părere că, de la 1 septembrie, ar trebui implementat „un pachet fiscal echivalent cu cel puțin 2 procente din PIB”.

„Pentru a evita rușinea de a nu avea deloc consolidare fiscală în acest an, România ar trebui să implementeze de la 1 septembrie un pachet fiscal echivalent cu cel puțin 2 procente din PIB. De ce 2 procente din PIB? Pentru că, aplicându-se numai în ultimele 4 luni (adică o treime din acest an) acest pachet ar genera o reducere a deficitului bugetar de circa 0,67% din PIB, probabil suficient pentru a veni – marginal – sub nivelul deficitului de 5,7 la sută din PIB de anul trecut. Important de menționat este și că acest pachet de 2 procente din PIB, dacă s-ar prelungi în tot anul 2024 (și nu ar mai fi afectat de alte „cadouri” electorale) ar permite reducerea deficitului bugetar spre 4 procente din PIB în anul viitor, fără alte măsuri suplimentare, greu de luat într-un an electoral”, a adăugat Valentin-Lazea.

Lazea crede că pe termen scurt ar fi necesară o revenire „la adevărat cotă unică”.

„Soluția o reprezintă, pe termen scurt, revenirea la adevărata cotă unică, clamată de toți dar respectată de prea puțini; din cauza numeroaselor scutiri și exceptări de la plata taxelor și impozitelor, România are astăzi un sistem fiscal regresiv, în care cei care câștigă mai mult plătesc la buget mai puțin. Eliminarea acestor scutiri și exceptări ar putea să aducă peste 2 procente din PIB, adică ceea ce este necesar pentru rezolvarea problemei fiscale prezentate în enunț.

Dacă lucrurile sunt atât de simple – și cunoscute de toată lumea – de…Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri