4.3 C
București
marți, 29 noiembrie 2022

Vasile Dâncu se teme că militarii vor părăsi Armata Română. Ministrul anunţă creşterea de urgenţă a indemnizaţiilor

Publicat pe„Avem un proiect de ordonanţă care este în lucru, noi am calculat, am făcut toate planurile, este clar că situaţia militarilor activi, a sergenţilor, a gradaţilor şi soldaţilor profesionişti  în acest moment există unele inegalităţi şi există venituri foarte mici. Sunt probleme legate de compensarea pentru deplasare – cred că diurnă îi spunem noi, în civilie – este în acest moment la 20 de lei, asta ar trebui să crească. Ne-am propus să o creştem la 40 de lei”, a explicat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

„Trebuie să dăm compensaţiile de chirie, oamenii trebuie să se mute dintr-o localitate în alta, mobilitatea militară înseamnă o continuă pendulare între garnizoane. Compensaţiile de chirie sunt rămase în urmă, nu mai sunt cele la care a ajuns piaţa, 300 de lei, pentru o chirie de exemplu, este foarte puţin. Vom ajunge ca aceste indemnizaţii să le acordăm cu piaţa imobiliară dintr-o localitate, mai ales la gradele de jos, tinerii. (…) Sunt şi alte lucruri de care avem nevoie: creşterea soldei de grad care a rămas de prin 2009, sunt şi alte lucruri”, a mai spus Dâncu, întrebat cu cât vor creşte salariile soldaţilor profesionişti.

Citeşte şi România va fabrica rachete SkyCeptor, la Ploieşti. Acord important semnat cu o puternică firmă americană de armament

Ministrul a subliniat că pentru acest an MApN nu va solicita buget suplimentar pentru asigurarea acestor majorări.

„Deocamdată discutăm, lucrăm la acest proiect, am calculat şi impactul, nu vom cere bani în plus de la bugetul României în acest moment. Din economii, din modul în care redistribuim şi ne vom gospodări banii vom putea să alocăm în acest an întreaga sumă ca să putem să fim şi noi atractivi. Dacă nu, avem foarte multe plecări din armată şi este păcat pentru că pleacă oameni foarte bine specializaţi, oameni pregătiţi”, adaugă Dîncu.

Citeşte şi Cât câștigă cei 1.500 de mercenari români care luptă pe frontul din Ucraina. Şi-au dat demisiile din armată și au plecat la război

Întrebat dacă poate exemplifica, spunând la ce cuantum ar putea ajunge solda, ministrul a spus că aceste date vor fi făcute publice, menţionând că, la acest moment, soldaţii şi gradaţii profesionişti au un „venit mediu lunar de 2300 şi ceva”. „Cifra spune de la sine pentru cineva care trebuie să plece în deplasări, să se mute cu familia, are foarte multe restricţii, nu poate să facă business, nu poate să facă altceva”, a spus Dîncu, în acest context.

Sursa: www.romaniatv.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri