28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Veste uriașă pentru Ucraina. General: ”Tocmai am primit-o. Nu am folosit-o încă, dar poate schimba radical” războiul

Publicat pe


Un general ucrainean a confirmat pentru CNN că Ucraina a primit deja controversatele muniții cu dispersie ale SUA, după ce președintele Joe Biden a anunțat că a luat „decizia dificilă” de a aproba transferul acestora către Ucraina.

Tocmai le-am primit, nu le-am folosit încă, dar ele pot schimba radical [câmpul de luptă – războiul]”, a declarat joi generalul de brigadă Oleksandr Tarnavski, comandantul Operațiunii Forțelor Comune Tavria, într-un interviu acordat CNN.

„Inamicul înțelege, de asemenea, că, odată cu obținerea acestei muniții, vom avea un avantaj. Inamicul va renunța la acea parte a terenului unde este posibil să folosească acest lucru”, a spus el.

Sosirea grupărilor americane nu a fost raportată anterior.

Conducerea superioară va decide asupra „zonelor de teritoriu în care poate fi folosită”, a declarat Tarnavski, menționând că „asta este o armă foarte puternică„.

Citește și


dmitri medvedev

Tarnavski a subliniat restricțiile privind utilizarea munițiilor cu dispersie, spunând că folosirea lor este interzisă în zonele puternic populate, chiar dacă sunt ocupate de forțele rusești.

SUA au precizat că au primit asigurări scrise din partea Ucrainei că nu vor fi folosite în zone cu civili și că utilizarea lor va fi urmărită pentru eventuale operațiuni de deminare.

„Rușii cred că le vom folosi în toate zonele de pe front„, a adăugat el. „Acest lucru este foarte greșit. Dar ei sunt foarte îngrijorați”.

CITIȚI ȘI: Rusia consideră furnizarea de muniţie cu dispersie către Ucraina drept un nou pas spre un război mondial

SUA au anunțat că decizia de a furniza Ucrainei muniții cu dispersie se datorează aprovizionării reduse a Kievului cu muniții de artilerie standard. Furnizarea de muniții cu dispersie este „temporară”, potrivit consilierului pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan.

Odată ce [producția] atinge un nivel la care producția de muniții unitare poate satisface nevoile Ucrainei, atunci nu va mai fi nevoie să continuăm să dăm muniții cu dispersie„, a declarat el marți, refuzând să ofere un termen.

De ce sunt controversate munițiile cu dispersie? Munițiile cu dispersie sunt canistre care transportă zeci sau sute de bombe mai mici, care se sparg deasupra unei ținte vizate, dispersând bombele în zona respectivă. Acestea sunt fuzionate de un cronometru pentru a exploda mai aproape sau la sol, împrăștiind șrapnelul, care este conceput pentru a ucide trupe sau pentru a distruge vehicule blindate, cum ar fi tancurile.

Aceste arme au fost interzise de peste 100 de națiuni, deoarece bombele pe care le împrăștie cad pe o suprafață mare, ceea ce reprezintă un risc pentru necombatanți.

Cu toate acestea, Rusia a folosit aceste muniții în timpul invaziei sale în Ucraina, precizează CNN.Sursa: stirileprotv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri