32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Vești proaste pentru românii aflați pe litoral! ANM a emis avertizare de COD portocaliu de furtuni. Care sunt zonele unde vijelia va mătura totul în jur

Publicat peSpecialiștii în meteorologie anunță că există o perioadă de instabilitate atmosferică până luni dimineață, cu fenomene precum ploi, vânt puternic, grindină și descărcări electrice. Avertizările Cod galben sunt valabile în regiunile Maramureș, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și local în zonele montane. De asemenea, în Moldova, Dobrogea și estul Munteniei este în vigoare avertizare Cod portocaliu.

Citește și: Prognoza meteo lunară. Toamna începe cu temperaturi de vară. Cum va fi vremea până la începutul lunii septembrie.

În ziua de duminică, este activă și o avertizare Cod galben pentru căldură excesivă în cea mai mare parte a Moldovei și Dobrogei, precum și în estul Munteniei, unde temperaturile maxime vor fi între 33 și 36 de grade Celsius. În București, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 29 de grade Celsius, fiind mai scăzută decât în ziua anterioară.

Avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), va fi în vigoare începând de duminică, de la ora 10:00, până luni la ora 6:00. Aceasta se aplică în județele Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Sibiu, Mureș, Harghita, Covasna, Brașov, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și în anumite regiuni ale județelor Vâlcea, Ialomița și Călărași.

„În intervalul menţionat, în Maramureş, Transilvania, Moldova, Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi local la munte vor fi perioade cu instabilitate atmosferică. Aceasta se va manifesta prin averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi pe arii restrânse vijelii şi grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 20…25 l/mp şi izolat de peste 30…40 l/mp”, au arătat meteorologii.

Asemenea fenomene vor avea loc în prima parte a zilei în zone restrânse, extinzându-se apoi și în restul teritoriului.

De asemenea, s-a emis o avertizare Cod portocaliu pentru instabilitate atmosferică accentuată, care va fi în vigoare începând de duminică, de la ora 15:00, până luni la ora 3:00. Această avertizare se aplică în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Brăila, Tulcea, Constanța și în unele regiuni ale județelor Ialomița și Călărași.

„În Moldova, Dobrogea şi estul Munteniei vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi intensificări ale vântului (rafale în general de 70…80 km/h), pe arii restrânse vijelii puternice, averse torenţiale, descărcări electrice şi grindină. În intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 35…40 l/mp şi izolat peste 50…60 l/mp”, a transmis ANM.

Cod galben de caniculă

Un alt Cod galben, dar de caniculă şi disconfort termic, este valabil duminică, în…Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri