14.3 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Vicepremierul Novak: „O respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală”

Publicat pe


  • Novak a declarat că Rusia, care furnizează 40% din gazul european, își îndeplinește pe deplin obligațiile.
  • Acesta spune că ar fi în deplinătatea drepturilor sale de a lua măsuri împotriva Uniunii Europene.
  • Țările occidentale s-ar putea confrunta cu prețuri ale petrolului de peste 300 de dolari pe baril.

Țările occidentale s-ar putea confrunta cu prețuri ale petrolului de peste 300 de dolari pe baril și cu posibila închidere a principalului gazoduct Rusia-Germania, dacă guvernele își vor pune în aplicare amenințările de a reduce livrările de energie din Rusia, a anunțat vicepremierul rus, Alexander Novak.

Prețul petrolului a atins luni cele mai ridicate niveluri din 2008 încoace, după ce secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că Washingtonul și aliații europeni iau în considerare interzicerea importurilor de petrol rusesc.

„Este absolut clar că o respingere a petrolului rusesc ar duce la consecințe catastrofale pentru piața globală„, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak într-o declarație la televiziunea de stat.

„Creșterea bruscă a prețurilor ar fi imprevizibilă. Ar fi de 300 de dolari pe baril, dacă nu chiar mai mult„. Novak a declarat că Europei i-ar lua mai mult de un an pentru a înlocui volumul de petrol pe care îl primește din Rusia și ar trebui să plătească prețuri semnificativ mai mari.

„Politicienii europeni trebuie să își avertizeze în mod onest cetățenii și consumatorii la ce să se aștepte”, a spus Novak.

Dacă doriți să respingeți livrările de energie din Rusia, dați-i drumul. Noi suntem pregătiți pentru asta. Știm încotro am putea redirecționa volumele.”

Novak a declarat că Rusia, care furnizează 40% din gazul european, își îndeplinește în totalitate obligațiile, dar că ar fi pe deplin îndreptățită să riposteze împotriva Uniunii Europene după ce Germania a înghețat luna trecută certificarea gazoductului Nord Stream 2.

Aliații europeni analizează posibilitatea de a interzice importurile de petrol rusesc, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken, iar Casa Albă s-a coordonat cu principalele comisii ale Congresului care avansează cu propria interdicție.

Sursa: alephnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri