28.8 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Victorie definitivă pentru România. Burduja: Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia

Publicat pe”DA, SE POATE! Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor legate de Investiţii de la Washington (ICSID) a emis decizia de respingere a acţiunii în anulare depusă de Alpiq AG Elveţia împotriva Statului Român, reprezentat în proces de Ministerul Energiei. Prin această soluţie DEFINITIVĂ a fost menţinută hotărârea prin care pretenţiile Alpiq au fost respinse în totalitate, considerând nefondată solicitarea de a primi despăgubiri în valoare de cca. 450 de milioane de dolari pentru denunţarea contractelor de vânzare-cumpărare de energie a traderilor cu Hidroelectrica”, a scris, miercuri, pe Facebook, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Citește și: Cât de scumpe vor fi reactoarele nucleare care vor fi construite în România. Anunțul ministrului Energiei, Sebastian Burduja

Ministrul Energiei a anunțăat că statul român primeşte cheltuielile de judecată şi evită plata a sute de milioane de euro ca despăgubiri.

”Aşa se întâmplă când ne apărăm bine şi profesionist. Hotărârea definitivă a tribunalului arbitral internaţional de la Washington aduce României o binemeritată victorie la peste opt ani de la startul procedurii arbitrale. Mulţumesc echipelor de avocaţi de la Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners şi Tănăsescu Gavrilă & Asociaţii pentru suportul juridic acordat pe parcursul acestui proces arbitral complex. Felicitări pentru rezultat!”, a mai transmis ministul.

Citește și: Sebastian Burduja: Platforma Neptun Deep are toate şansele să facă din România liderul Europei în producţia de gaz natural

Alpiq Romindustries a formulat, în iunie 2013, o acţiune prin care cerea Tribunalului Bucureşti să oblige Hidroelectrica şi Euro Insol la plata sumei de 398,6 milioane lei drept despăgubiri pentru denunţarea de către administratorul judiciar a contractului de vânzare energie.

În decembrie 2016, Curtea de Apel Bucureşti a respins irevocabil cererea de despăgubiri formulată de traderul de energie Alpiq Romindustries.

”Alpiq Romindustries a mai pierdut un proces cu Hidroelectrica, în luna februarie 2016, când prin sentinţa 1.040 din 12 februarie 2016 pronunţata de Tribunalul Bucureşti în dosarul 36549/3/2012, i-au fost respinse despăgubiri de 527.790.918,03 lei, solicitate pentru nelivrarea întregii cantităţi de energie în perioada de secetă hidrologică din 2011 – 2012”, a declarat atunci avocatul Remus Borza, coordonatorul  Euro Insol.

Contractul cu Alpiq Romindustries a generat, în perioada 2006 – 31 mai 2012, o pierdere de aproximativ 422,03 milioane lei, potrivit administratorului judiciar Euro Insol.

”Din energia disponibilizată prin denunţarea acestui contract păgubos Hidroelectrica a obţinut doar în perioada august 2012 – decembrie 2015 venituri suplimentare de peste 220 milioane lei”, susţinea Remus Borza.

 

Sursa: www.romaniatv.net

Mai multe stiri

Ultimele Stiri