Prețurile practicate de școlile de șoferi din toată țara au crescut simțitor în ultimii ani, astfel că cei care vor să obțină permisul de conducere în 2023 trebuie să aloce cu aproximativ 30-40% mai mulți bani decât anul trecut și aproape dublu față de 2020.
Dacă în anii trecuți, cei care urmau cursurile unei școli de șoferi scoteau din buzunar, în general, între 1.000 și 2.000 de lei pentru orele de conducere practică și cele de legislație rutieră, anul acesta, prețurile s-au dublat în unele cazuri. Astfel, școala de șoferi costă în 2023 chiar și 2.500 de lei, sumă care poate crește simțitor în cazul celor nevoiți să ia ore suplimentare de conducere.
”Prețurile variază de la școală la școală, între 1.700 și 2.500 de lei, în funcție de mașinile pe care le au în dotare, dacă au cutie de viteze manuală sau automată. Aici intră partea teoretică și practică a conducerii. Este o creștere importantă față de anul trecut, când variau între 1.300 de lei și 2.200 de lei”, a explicat instructorul auto Marian Croitoru, pentru Gândul.
Cauzele care au dus la această creștere accelerată a tarifului școlilor de șoferi sunt, printre altele, inflația, prețul carburantului și al manoperei practicate de service-urile auto sau majorările taxelor și impozitelor. În plus, cursanții trebuie să mai achite și fișa medicală, în medie între 150 și 200 de lei, alți aproximativ 100 de lei pentru examenul psihologic și taxa de permis, de aproape 90 de lei, pentru a susține examenul. Așadar, cu totul, școala de șoferi ajunge să coste, în medie, între 2.000 și 3.000 de lei.
”Înainte de a se apuca de școala de șoferi, zic eu, cu toții ar trebui să reflecteze, să se gândească foarte mult la pasul pe care trebuie să-l urmeze. Pentru că este un proces de durată în care trebuie timp, trebuie să aloci multă răbdare și să te focusezi. Școala de șoferi, zic eu că trebuie să o abordezi sub forma a trei paliere. O dată, să învățăm baza legală, al doilea palier, trebuie să facem chestionarele, să știm cum să le rezolvăm și al treilea palier de lucru, să urmăm această practică auto pentru a căpăta abilitățile necesare pentru a conduce și a fi în măsură să susținem și să fim admiși pentru a obține permisul de conducere”, spune instructorul auto Marian Croitoru.
Cei care nu reușesc să promoveze examenul practic sunt obligați ca înainte de următoarea încercare să mai facă încă trei ședințe de conducere. Pentru fiecare oră suplimentară, costul variază, în funcție de instructor, între 150 și 250 de lei, ceea ce înseamnă o altă cheltuială de cel puțin 500 de lei.
Cu fiecare examen “picat”, aceste costuri se adună și unii cursanți ajung să scoată din buzunar sume impresionante.
”Eu am început de mai mult timp, am un examen teoretic și două examene practice “picate”. Nu am fost atent, e și…