-0.1 C
București
miercuri, 1 februarie 2023

VIDEO. Ciucă, după eșecul Schengen: Regretăm și nu înțelegem poziția inflexibilă a Austriei/Ce va face România în privința procesului de aderare

Publicat pe


Șeful Guvernului, Nicolae Ciucă, a ieșit joi după-amiază cu o scurtă declarație, după ce s-a aflat despre votul Austriei în Consiliul JAI de la Bruxelles, opoziție care a făcut ca, în lipsa unui consens, România să nu-și vadă îndeplinit încă dezideratul de a accede în Schengen.

Declarațiile premierului au durat în jur de cinci minute. Ciucă început prin a exprimat „profunda dezamăgire față de lipsa consensului de la Consiliul JAI” în ceea ce privește aderarea României la Schengen.

„Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile spațiului Schengen (…) Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria (…). Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României”, a afirmat premierul Ciucă.

Regretăm și, sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă arătată de Austria (…) România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. (…) Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele UE”, a completat Ciucă.

Vom relua procesul de aderare

România va relua procesul de aderare la spațiul Schengen, a mai declarat Ciucă, demers care „rămâne obiectivul național strategic”.

Decizia de astăzi, chiar dacă nu o merităm și o regretăm, vă asigur că ne motivează să continuăm”, a conchis premierul, înainte de a pleca de la pupitrul de la care a făcut declarația de presă, fără să ia și întrebări de la jurnaliști.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri