21.3 C
București
marți, 26 septembrie 2023

Video | CTP Arad, despre accidentul de tramvai: Pentru coborâre nu se folosește prima ușă a vagonului

Publicat peAu apărut noi imagini cu femeia zdrobită de tramvai în Arad, de data aceasta imagini din interiorul vagonului, chiar cu câteva clipe înainte de producerea tragediei. În video se poate vedea cum femeia s-a pregătit să coboare cu mult înainte ca tramvaiul să ajungă în stație. S-a ridicat de pe scaun și a așteptat ca tramvaiul să opreascăla UTA. Coboară prima și o altă persoană din tramvai sare să o ajute cu căruciorul copilului. Nu a mai apucat, pentru că tramvaiul s-a pus în mișcare extrem de repede, iar femeia a fost pur și simplu zdrobităîntre șine și bordură.

Anchete la CTP

Moartea femeii de 55 de ani târâtă de tramvai câțiva metri a dus la declanșarea mai multor anchete. Cei de la Compania de Transport Public (CTP) au declanșatși ei propriile cercetări și spun că și victima are partea ei de vină pentru că ar fi coborât pe prima ușă a vagonului, foarte îngustă, și care în mod obișnuit se uziteazăpentru urcare. Cu toate acestea, în lateralul ușii vagonului aflat în acest moment în depoul de tramvaie, este inscripționată imaginea unui cărucior, care ar părea să indice exact ușa pe care este recomandată urcarea cu copiii aflați în cărucior.

Dar iată ce spune Cătălin Baltă, directorul tehnic al CTP Arad: “Femeia a coborât pe ușa 1 de la remorcă. Nu are voie să coboare pe ușa 1, doar pe ușile din spate. Ușa 1 este doar ușă de urcare, iar vatmanul mai mult ca sigur că nu se aștepta.” Întrebat de către ziarișiti de unde ar trebui să știe călătorii că nu au voie să coboare pe prima ușă, directorul tehnic a explicat că „este o cutumă internațională în acest sens. Este la nivel internațional această chestie, iar vatmanul bineînțeles că nu se așteaptă la această coborâre, ca să zic așa.”

Ar fi de remarcat totuși faptul că, deși vorbim despre cutume internaționale, cel puțin pe tramvaiele vechi care circulă în municipiu nu există nicio atenționare de acest fel, care să le impună sau măcar să le recomande călătorilor ca pentru coborâre să nu folosească ușa din față, chiar dacă este vorba despre ușa celui de-al doilea vagon, și nu despre ușa de la vatman (uşa din faţă a primului vagon).

Tramvaiul, la expertiză

Între timp, procurorii au cerut expertizarea tramvaiului implicat în accident. Vatmanul are permisul suspendat și a primit dovada de circulaţiepentru 15 zile, dar procurorul este cel care va hotărîdacă aceasta va fi sau nu prelungită. Deocamdată, bărbatul de 31 de ani a intrat, începând de miercuri, în concediu medical. Pe numele vatmanului a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

Claudiu Godja, directorul CTP Arad, spune că a vorbit cu vatmanul după accident, însă acesta susține că efectiv nu a văzut-o pe femeie: „Era extrem de marcat, nu știa să spună decât că nu a observat femeia și s-a luat după acel martor de bord care…Sursa: www.aradon.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri