27.7 C
București
luni, 25 septembrie 2023

VIDEO Incendiile catastrofale din Hawaii: Bilanțul morților a crescut la 55, dar sute de oameni sunt daţi dispăruţi / Cum a izbucnit focul ce a provocat probabil cel mai mare dezastru natural din istoria statului

Publicat pe


Incendiile de vegetaţie de pe insula Maui şi de pe Insula Mare din Hawaii au ucis cel puţin 55 de persoane, au forţat mii de locuitori şi turişti să se evacueze de urgenţă şi au devastat oraşul istoric Lahaina, însă bilanţul era de aşteptat să crească vineri, pe măsură ce echipele de salvatori vor căuta printre ruinele carbonizate ale unui oraş-staţiune istoric, unde sute de persoane sunt date dispărute, relatează News.ro citând Reuters.

Incendiile au mistuit insula Maui din HawaiiFoto: Richard Olsten / AFP / Profimedia Images

Câini special dresaţi din California şi din statul Washington vor ajuta oamenii în sarcina sumbră de a recupera rămăşiţele umane dintre ruine, în timp ce pompierii lucrează pentru a stinge focarele încă fierbinţi şi incendiile mai mici.

Infernul care s-a răspândit rapid a devastat oraşul istoric Lahaina, care a fost cândva capitala Regatului Hawaii. Oraşul a fost redus la grămezi de moloz. Peste 1.000 de clădiri au ars, maşinile sunt incinerate, iar mii de oameni au rămas fără adăpost.

Guvernatorul Josh Green a calificat incendiile drept „catastrofale” şi, probabil, cel mai mare dezastru natural din istoria statului Hawaii. Locuitorii din oraşul istoric Lahaina au povestit că şi-au pierdut casele şi tot ce a rămas din istoria locală a fost redus la „cenuşă şi praf”.

Pompierii continuă să lupte cu flăcările, spun oficialii, iar aproape 15.000 de turişti s-au urcat joi în avioane și au plecat de pe insula Maui.

Incendiile au început marţi pe insulă, alimentate de rafalele de vânt aduse de un uragan care se apropie.

Preşedintele Joe Biden a declarat stare de „dezastru major”.

Un infern pentru oameni

Pe lângă căutarea celor dispăruţi, oficialii au elaborat un plan pentru a-i găzdui pe oamenii rămaşi fără adăpost în hoteluri şi proprietăţi turistice de închiriat. Insula are în prezent patru adăposturi în funcţiune pentru sinistraţi.

Autorităţile se confruntau, de asemenea, cu o problemă generalizată în ceea ce priveşte lipsa de energie electrică şi apă în întreaga comunitate. Vineri dimineaţă, aproximativ 11.000 de locuinţe şi firme erau rămase fără curent electric, potrivit Poweroutage.us.

Martorii la catastrofa care a lovit Lahaina au vorbit despre spaima prin care au trecut atunci când, fără avertisment, focul a mistuit oraşul în ceea ce multora dintre ei li s-a părut a fi o chestiune de câteva minute. Unii au scăpat de flăcări doar sărind în Oceanul Pacific.

Rămân întrebări cu privire la faptul că un sistem de sirene de alertă menit să avertizeze locuitorii în caz de pericol nu a sunat, cel mai probabil. Primarul comitatului Maui, Richard Bissen, a declarat pentru emisiunea „Today” de la NBC că nu ştie dacă sirenele au pornit, dar a spus că incendiul s-a deplasat extraordinar de repede din cauza rafalelor puternice aduse de uraganul aflat mult mai la sud de…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri