1.1 C
București
joi, 1 decembrie 2022

VIDEO Israelul anunță că a blocat un „tunel de atac” din Fâșia Gaza, săpat de gruparea islamistă Hamas

Publicat pe


Armata israeliană a declarat luni că a blocat un tunel săpat de gruparea islamistă Hamas, aflată la putere în Gaza, care era destinat să fie un pasaj pentru militanții din enclavă spre Israel, relatează Reuters.

Bărbații înarmați palestinieni au folosit tuneluri pentru a lua prin surprindere forțele israeliene în timpul unui război din 2014 din Gaza. De atunci, Israelul a dezvoltat tehnologii de detectare și a construit o barieră subterană din beton cu senzori pentru a zădărnici încercările de a săpa peste graniță.

Armata a expus mai multe tuneluri în ultimii ani.

Cel mai recent tunel fusese „neutralizat” în urmă cu un an, dar a fost refăcut cu două rute care duceau spre Israel, deși nu treceau de bariera subterană, se arată într-un comunicat al armatei israeliene.

Purtătorul de cuvânt al Hamas, Fawzi Barhoum, a declarat că gruparea are „dreptul de a folosi toate mijloacele pentru a-și consolida și dezvolta capacitățile” și că anunțul israelian a prezentat publicului „realizări false”.

Anunțul a fost făcut la aproximativ o săptămână după o explozie a violențelor transfrontaliere, în timpul căreia forțele israeliene au bombardat obiective palestiniene, iar militanții Jihadului Islamic au lansat sute de rachete spre Israel.

Israelul și-a concentrat operațiunea de trei zile asupra Jihadului Islamic, un grup militant susținut de Iran, evitând în același timp o confruntare directă cu Hamas, mai mare și mai puternic, care guvernează zona de coastă a Gaza din 2007.

„Eram conștienți de existența acestui tunel, dar am așteptat ca această (operațiune) să se încheie înainte de a acționa”, a declarat un purtător de cuvânt militar israelian pentru Reuters.

El a precizat că a fost o „operațiune non-chinetică”, ceea ce înseamnă că Israelul a inundat tunelul, care se afla la mare adâncime în subteran.

A fost un „tunel destul de avansat” care ar fi avut ca scop să mute oameni înarmați sau luptători în Israel pentru a-i ataca pe israelieni, a spus purtătorul de cuvânt.

Citește și…Sursa: www.g4media.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri