4.4 C
București
marți, 5 decembrie 2023

VIDEO Nagorno Karabah, părăsit de aproape toți armenii / Peste 100.000 de oameni din republica separatistă au sosit în Armenia și așteaptă în stradă să fie cazați undeva

Publicat pe


Republica separatistă Nagorno Karabah era sâmbătă aproape în întregime părăsită de locuitorii săi, în timp ce peste 100.000 de refugiați au fugit în Armenia de teama represaliilor din partea Azerbaidjanului, după operațiunea militară de săptămâna trecută a azerilor, relatează AFP.

Peste 100.000 de armeni au fugit din Nagorno Karabah si asteapta in Goris, Armenia, sa primeasca o forma de cazareFoto: Vasily Krestyaninov / AP / Profimedia

În timp ce primirea lor se organizează cu greu și ONU este așteptată în enclavă în acest weekend, oponenții premierului Nikol Pashinian, acuzat de pasivitate și părăsit de Moscova, plănuiesc să protesteze din nou în stradă.

„100.417 de oameni” au „intrat acum în Armenia” de la capitularea din 20 septembrie, potrivit lui Nazeli Baghdassarian, purtătorul de cuvânt al premierului, sau mai mult de 80% din cei 120.000 de armeni care trăiau oficial în enclavă înainte de ofensiva azeră.

„Mai sunt câteva sute de funcționari publici, lucrători de urgență și persoane cu nevoi speciale, care se pregătesc și ei să plece”, a scris pe X (ex-twitter) fostul avocat al drepturilor omului din Nagorno Karabah, Artak Beglarian, precizând că această informație este „nu este oficială”.

La punctul de trecere Kornidzor, un jurnalist AFP a văzut sosind doar câteva ambulanțe, polițiștii de frontieră indicând că încă așteaptă ultimele autobuze care transportau civili.

În cel mai apropiat oraș Goris, sute de refugiați așteaptă în piața centrală, în mijlocul bagajelor, să li se ofere cazare.

Misiune ONU Nagorno Karabah pentru evaluarea nevoilor umanitare

ONU a anunţat că trimite în acest weekend o misiune în Nagrono Karabah, care să evalueze în principal nevoile umanitare, după ce organizaţia nu a mai avut acces în această regiune ”de aproximativ 30 de ani”, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, Stéphane Dujarric, potrivit News.ro.

”Guvernul Azerbaidjanului şi ONU s-au pus de acord asupra unei misiuni în regiune. Misiunea va avea loc în weekend”, a precizat el.

”N-am avut acces în această regiune de aproximativ 30 de ani”, din cauza ”situaţiei geopolitice complicate”, a declarat reprezentantul ONU.

”Este, aşadar, important să putem intra”, a subliniat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

O echipă de zece persoane condusă de către oficiali de la Biroul Afacerilor Umanitare (OCHA) ”va încerca să evalueze situaţia pe teren şi să identifice nevoile umanitare, atât ale oamenilor care rămân, cât şi ale celor…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri