2 C
București
duminică, 4 decembrie 2022

VIDEO Premierul Narendra Modi a prezentat primul portavion „Made in India”

Publicat pe


Premierul indian Narendra Modi a introdus vineri în serviciu primul portavion care a fost conceput şi fabricat în Indian, subliniind eforturile guvernului indian de a întări producţia internă, relatează Reuters și Agerpres.

Premierul indian Narendra Modi la bordul „Vikrant”Foto: Twitter

După 17 ani de construcţie şi teste, Modi a pus în serviciu INS Vikrant – al doilea portavion operaţional al marinei indiene şi cea mai mare navă de război construită vreodată în India – la şantierul naval de stat Cochin Shipyard Limited (CSL) din sudul ţării, în Kerala.

„Vikrant este enorm, masiv şi amplu. Vikrant este altfel, Vikrant este şi special. Vikrant nu este doar o navă de război”, a exclamat Modi, care a lăudat portavionul a cărui construcţie a costat circa 2,5 miliarde de dolari şi a cărui punere în serviciu coincide cu aniversarea a 75 de ani de la obţinerea independenţei de Imperiul britanic, notează EFE.

Cu un deplasament total de circa 45.000 de tone, Vikrant este capabil să producă electricitate suficientă pentru a alimenta 5.000 de locuinţe şi, potrivit lui Modi, cu cantitatea de cabluri folosită s-ar putea uni oraşul Cochin, din sudul extrem al Indiei, cu Varanasi, capitala spirituală a hinduismului, aflată la mai bine de 2.500 de kilometri distanţă, în nordul ţării.

Portavionul indian are un echipaj de 1.600 de marinari

„Astăzi, India a intrat în rândul acelor ţări din lume care pot fabrica un astfel de portavion uriaş cu tehnologie locală”, a spus Modi. „Acesta este un simbol al potenţialului local, al resurselor locale şi al aptitudinilor locale”, a subliniat premierul indian.

Proiectat să transporte un echipaj de 1.600 de persoane şi o flotă de 30 de aeronave, Vikrant, cu o lungime de 262 de metri, va utiliza avioane de concepţie rusească MIG-29K, care operează deja de pe alt portavion al Indiei, INS Vikramaditya, pe care India l-a cumpărat de la Rusia.

Companiile americană Boeing şi franceză Dassault caută să livreze Indiei peste 20 de avioane pentru Vikrant. India este unul dintre cei mai mari importatori de arme la nivel mondial şi a cheltuit în acest scop între 12,4 miliarde între 2018 şi 2021, însă ţara doreşte să-şi dezvolte propriile capacităţi de producţie, în condiţiile în care principalul său furnizor, Rusia, a invadat Ucraina şi este vizat de sancţiuni.

Narendra Modi a vorbit despre „identitatea sclaviei”

India are o armată de 1,38 milioane de oameni, din care un număr mare este desfăşurat la frontiere cu rivalii săi China şi Pakistan, puteri nucleare. „

Armata Indiei a dezvăluit totodată o nouă heraldică navală, care înlocuieşte Crucea Sfântului Gheorghe – care amintea de influenţa britanică – de pe drapelul forţelor navale, cu un octogon de culoare albastră ce reprezintă vechiul sigiliu regal al lui Chhatrapati Shivaji, împărat maratha din secolul al XVII-lea.

„Până acum, identitatea sclaviei rămăsese pe stindardul Armadei Indiei. Dar începând de astăzi, inspirat de Chhatrapati Shivaji, noul drapel al Armadei va flutura pe mare şi pe cer”, a declarat Modi la prezentarea noului simbol.

Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri