9.3 C
București
luni, 27 martie 2023

VIDEO Putin vizitează Crimeea pentru a aniversa 9 ani de la anexarea peninsulei, la o zi după ce CPI a emis un mandat de arestare pe numele președintelui rus

Publicat pe


Președintele rus Vladimir Putin a sosit sâmbătă în Crimeea într-o vizită pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării de către Rusia a peninsulei ucrainene, a informat presa de stat rusă, relatează Reuters.

Președintele Rusiei Vladimir PutinFoto: Mikhail Metzel / AP / Profimedia

Televiziunea de stat a difuzat un scurt clip cu un Putin îmbrăcat lejer care se plimbă cu un grup de oficiali și a promis mai multe detalii în scurt timp.

Rusia a pus anexat Crimeea în 2014, cu opt ani înainte de a lansa invazia la scară largă a Ucrainei. Ucraina spune că va lupta pentru a elibera Crimeea și de a scoate forțele rusești din toate celelalte teritorii pe care Rusia le-a ocupat în războiul de un an.

Mai multe țări au subliniat că nu au recunoscut și nu vor recunoaște anexarea peninsulei de către Moscova cu ocazia aniversării anexării ilegale a Crimeei de către Rusia.

Ministerele de externe și ambasadele au subliniat că Rusia a încălcat grav dreptul internațional și continuă să facă acest lucru și că Peninsula Crimeea și alte zone ocupate de ruși din estul și sudul Ucrainei rămân teritoriu ucrainean.

„La nouă ani de la anexarea ilegală a Crimeei, Regatul Unit continuă să susțină Ucraina împotriva agresiunii ruse. În Crimeea, ucrainenii suferă: cetățenii nu au libertate, civilii sunt reținuți, iar copiii sunt în lagăre de „reeducare””, a declarat ambasada Marii Britanii.

„Agresiunea continuă a Rusiei încalcă dreptul internațional și Carta ONU. Finlanda nu recunoaște anexarea ilegală de către Rusia. Susținem integritatea teritorială a Ucrainei și eforturile de restabilire a acesteia. Crimeea este Ucraina”, a menționat Ministerul finlandez de Externe, potrivit Ukrainska Pravda.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis vineri un mandat de arestare împotriva președintelui rus Vladimir Putin, acuzându-l de crima de război de deportare ilegală a cel puțin 100 de copii din Ucraina.

Mișcarea va obliga cele 123 de state membre ale curții să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Moscova a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora forțele sale ar fi comis atrocități în timpul invaziei din Ucraina.

Sursa: www.hotnews.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri