17.5 C
București
duminică, 12 mai 2024

VIDEO Ucrainenii, despre experienta pe câmpul de lupta cu lansatorul românesc de rachete APR-40: Vehiculul a fost primit defect, iar la fiecare 10 ore motorul „fierbea” / România nu dă detalii despre armele cedate Kievului

Publicat pe


Militari ucraineni din Brigada 118 Mecanizată au vorbit, pentru televiziunea 5 Kanal, despre experiența lor cu lansatoarele de rachete românești APR-40, transmite publicația Militarnyi. Deși aceste vehicule au fost surprinse la un moment dat pe un tren și au mai apărut într-un clip video realizat în Ucraina, statul român nu a confirmat cedarea lor Kievului. De altfel, Bucureștiul nu oferă detalii despre suportul oferit Ucrainei.

APR-40 este un lansator de rachete românesc care folosește proiectile de 122 mm. Sistemul, produs de Aerostar Bacău (fosta Întreprinderea de Reparat Avioane /I.R.Av) în anii ’70 și ’80, este o copie românească, realizată sub licență, de BM-21 Grad.

APR-40 are același lansator ca modelul rusesc, dar montat pe un vehicul diferit – DAC 665T.

Un membru ucrainean al unui echipaj de APR-40 a declarat, pentru postul de televiziune, că vehiculul pe care servește are aproximativ 40 de ani, de aceea se strică des.