6 C
București
marți, 28 martie 2023

VIDEO: Xi va merge la Moscova în contextul în care se profilează întrebări legate de Ucraina

Publicat pePreședintele chinez Xi Jinping va vizita Rusia luni (20 martie), au anunțat vineri oficiali din ambele țări, intervenind în conflictul din Ucraina chiar în momentul în care relațiile dintre Moscova și Washington au atins un nou minim.

Mult-așteptata călătorie a președintelui chinez Xi Jinping în Rusia pentru a-l vizita pe președintele Vladimir Putin va avea loc chiar luni, au anunțat ambele guverne, marea întrebare privind impactul pe care aceasta l-ar putea avea asupra războiului din Ucraina planând asupra evenimentului.

Ministerul chinez de Externe a declarat vineri (17 martie) că vizita se bazează, citez, pe „încrederea reciprocă strategică” și pe „prietenia de vecinătate”, iar China va menține o poziție obiectivă și corectă în ceea ce privește Ucraina.

Kremlinul spune că vor fi semnate documente bilaterale „importante”, fără a da detalii.

Aliații Ucrainei din SUA și Europa au declarat că sunt îngrijorați că China ar putea începe să trimită Rusiei arme care ar putea fi folosite în conflict.

Guvernul lui Xi a negat că ar avea un astfel de plan, criticând în același timp livrările de arme occidentale către armata ucraineană.

Planul de pace în 12 puncte al Chinei pentru război va fi probabil discutat și există informații neconfirmate de presă potrivit cărora Xi ar putea avea o convorbire telefonică cu președintele Ucrainei, Zelenskiy, după călătorie.

Beijingul a cerut negocieri între Moscova și Kiev, dar acestea au fost întâmpinate până acum cu o primire „călduță”. Rusia a declarat că Ucraina trebuie să accepte pierderea a patru regiuni și a Crimeei, pe care a anexat-o cu forța în 2014.

China este un mare cumpărător de cereale ucrainene.

Dar alianța sa cu Rusia s-a strâns și ea în urma războiului, China exercitând o poziție din ce în ce mai dominantă între cele două.

Relația lor comercială a crescut, de asemenea, pe măsură ce economia Rusiei se confruntă cu sancțiunile occidentale.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri