32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

VIDEO Zelenski: Facem totul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să fie un garant al securităţii alimentare şi că are acces la pieţele mondiale

Publicat pe


Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că a avut vineri o întâlnire cu şefii serviciilor de informaţii, cu şeful Statului Major şi cu comandantul Marinei, precum şi cu ministrul Infrastructurii pentru a discuta despre alternative de transport pentru cerealele ucrainene printr-un coridor de tranzit, relatează News.ro.

Volodimir ZelenskiFoto: Ukraine Presidency/Ukraine Presi / Zuma Press / Profimedia

„Am avut o întâlnire separată cu şeful Serviciului de Informaţii al armatei, (Kirilo) Budanov, cu şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei, (Vasil) Maliuk, cu şeful (Statului Major Valeri) Zalujnîi, cu comandantul Marinei, (Oleksii) Neijpapa, şi cu ministrul Infrastructurii (Oleksandr Kubrakov), pentru a discuta alternative la exportul de cereale prin coridorul de tranzit. Facem tot posibilul pentru a ne asigura că Ucraina continuă să garanteze securitatea alimentară şi că poporul nostru are acces la pieţele globale”, a spus Zelenski în adresarea video către naţiune.

Întâlnirea avută vine la câteva zile după ce Kievul a anunţat că instituie un coridor de tranzit pe Marea Neagră pentru navele străine rămase în porturile ucrainene.

Pe de altă parte, tot vineri, la Galaţi, reprezentanţi din România, Ucraina, Republica Moldova, alături de cei ai Comisiei Europene şi ai Statelor Unite s-au reunit pentru a discuta despre soluţii pentru exporturile ucrainene de cereale, ca urmare a ieşirii Rusiei din Iniţiativa de la Marea Neagră.

„Lucrăm în mod constant cu partenerii noştri la toate nivelurile. Astăzi, şeful Biroului prezidenţial, (Andrii) Yermak, ministrul de externe, (Dmitro) Kuleba, şefii adjuncţi specializaţi ai Biroului prezidenţial, Andrii Sîbiga şi Ihor Jovkva, au lucrat cu ambasadorii ţărilor partenere pentru a elabora formula de pace, pentru de a convinge ţările să ni se alăture”, le-a mai spus Volodimir Zelenski compatrioţilor în alocuţiunea video pe care le-o adresează în fiecare seară.

„Eu am vorbit cu preşedintele Zambiei – despre relaţiile bilaterale, despre Formula de pace. O altă ţară din Sudul Global susţine iniţiativele noastre. Acest lucru este foarte important”, a menţionat Zelenski.

Liderul ucrainean a mai spus că, dincolo de şedinţele zilnice pe care le are despre situaţia de pe front, a primit vineri un raport şi de la Ministerul Industriei Strategice cu privire la producţia proprie a Ucrainei de obuze şi echipamente militare. „Creştem volumele de producţie, suntem în continuă creştere”, a asiguat el.

Zelenski a menţionat încă o dată SBU, serviciul de securitate al Ucrainei, spunând că a avut „o activitate semnificativă împotriva colaboratorilor” cu inamicul, dar nu a dat detalii.

De asemenea, el amintit de o şedinţă a Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare dedicată problemei „comisarilor militari”.

Anterior în cursul zilei de vineri, Volodimir Zelenski…Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri