12.7 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Viktor Orban i-a explicat lui Zelenski de ce NU poate alege o tabără în războiul pornit de Rusia în Ucraina

Publicat pe


Viktor Orban i-a dat replica președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care i-a cerut să decidă de partea cui este în războiul declanșat de Rusia. Orban respinge cele două solicitări concrete formulate de Zelenski la Consiliul European, susținând că „acestea sunt contrare intereselor Ungariei”.

„Trebuie să decizi tu personal de partea cui eşti”, i-a spus Zelenski joi seara lui Viktor Orban, care a participat prin videoconferinţă la summitul liderilor Uniunii Europene, făcând aluzie clară la armonia relaţiilor dintre liderul ungar şi preşedintele rus, Vladimir Putin.

Ungaria spune că vrea să-şi protejeze populaţia

Ungaria vrea să rămână în afara acestui război și de aceea nu va permite tranzitarea armelor şi nu va trimite arme în Ucraina. În acelaşi timp, îi ajută cu toate mijloacele pe refugiaţii de război, oferindu-le asistenţă umanitară”, a subliniat Bertalan Havasi, şeful Biroului de Presă al premierului Ungariei.

„Oprirea livrării petrolului şi gazului ar însemna că familiile maghiare ar trebui să plătească preţul războiului. 85% din gospodăriile din Ungaria sunt încălzite cu gaz, iar 64% din importul de petrol al Ungariei provine tot din Rusia”, a reamintit oficialul citat, subliniind că această cantitate de gaz livrată în momentul actual de Rusia nu poate fi obţinută nici fizic din vreo altă sursă.

„Ungaria nu poate permite ca preţul războiului să fie plătit de familiile maghiare. Prin urmare, la fiecare for european, ca şi până acum, vom continua să ne opunem extinderii sancţiunilor asupra surselor de energie ruseşti”, a adăugat el.

Refuzul guvernului Ungariei faţă de cererile lui Zelenski a fost confirmat separat vineri şi de purtătorul de cuvânt al executivului de la Budapesta, Zoltan Kovacs.

Sursa: www.national.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri