27.7 C
București
vineri, 30 septembrie 2022

Viktor Orbán obține o victorie uriașă. “Se vede până la Bruxelles!”

Publicat peViktor Orbán obține o victorie uriașă. Alegerile de duminică au consolidat puterea lui Viktor Orban și a partidului său FIDESZ. Astfel, după numărarea a 99 % din voturi, FIDESZ-KDNP a câștigat 135 de mandate din cele 199 ale Parlamentului, adică o majoritate de două treimi, care îi permite să schimbe Constituția.

Fidesz s-a întărit în toate județele față de precedentele alegeri din 2018. Opoziția unită a câștigat doar 57 de locuri în Parlament, iar fiecare din cele șase partide aliate va primi un număr proporțional. Partidul de extremă dreapta Patria Noastră a câștigat 7 locuri în Parlament.

Partidul etnicilor germani nu a reușit să treacă pragul de 0,3%.

În discursul său de învingător, Viktor Orbán a mulțumit celor peste o sută de mii de voluntari ai partidului său. Dar și diasporei, care și-a exprimat loialitatea față de țară.

A spus că victoria se vede de pe lună. Dar și la Bruxelles.

Viktor Orbán obține o victorie uriașă

Liderul maghiar a obținut o victorie mare, mai ales că a luptat cu o opoziție unită. Contracandidatul său,  Péter Márky-Zay, nu a reușit nici măcar să intre în Parlament.

Liderul opoziției și-a recunoscut înfrângerea. El era considerat opțiunea pro-europeană a Ungariei.  A fost puternic susținut de întreg occidentul.

Viktor Orbán afirmă că miza cea mai mare a alegerilor parlamentare de duminică este „dacă Ungaria se implică sau nu în război.”

citește și: “Putiniștii,” favoriți în alegerile din Ungaria și Serbia

Printre adversarii săi, l-a enumerat și pe Volodimir Zelinski, președintele Ucrainei, care i-a solicitat în urmă cu două săptămâni, printr-un discurs online să se pronunțe de partea cui e.

După retragerea din politică a cancelarului german Angela Merkel, anunțată în 2018 și oficializată anul trecut, Viktor Orbán a rămas cel mai logeviv prim-ministru din Europa, devansându-l pe olandezul Mark Rutte cu câteva luni.

În Ungaria, fostul guvern Orban a plafonat prețurile la energie și la carburant.

În cea ce privește războiul din Ucraina, în întreaga campanie electorală, liderul FIDESZ a pledat pentru stabilitate și suveranitatea Ungariei.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Sursa: romanialibera.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri