10.6 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Volodimir Zelenski spune că amenințarea lui Putin cu războiul nuclear este ”o cacealma”: ”Una e să fii ucigaş şi alta e să te sinucizi”

Publicat peMiercuri, 09 Martie 2022, ora 23:41

2152 citiri

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat miercuri, 9 martie, că amenințarea cu războiul nuclear făcută de liderul rus, Vladimir Putin, este ”o cacealma” care îi trădează mai degrabă slăbiciunea.

”Cred că ameninţarea războiului nuclear este o cacealma. Una este să fii ucigaş şi alta este să te sinucizi… Mai degrabă, ameninţarea lui Putin arată o slăbiciune.

Sunt sigur că Rusia este conştientă de consecinţele catastrofale ale oricărei încercări de a folosi arme nucleare”, a declarat Zelenski într-un interviu acordat publicaţiei germane Die Zeit.

Liderul de la Kiev a fost întrebat dacă a fost o greșeală istorică decizia din 1994, când Ucraina a renunţat în mod voluntar la armamentul nuclear și, în schimb, Rusia, Marea Britanie şi SUA au garantat suveranitatea ţării.

”Greşeala a fost că semnatarii au încălcat termenii Memorandumului de la Budapesta… Atacul lui Putin trimite un semnal întregii lumi: garanţiile nu funcţionează, chiar şi atunci când cele mai puternice state din lume le-au semnat. Rusia însăşi ne-a garantat securitatea. Şi acum încearcă să ne distrugă. Cine ar mai avea încredere în puterea tratatelor? De aceea, pedepsirea severă a Rusiei ar însemna restabilirea puterii dreptului internaţional. Occidentul este capabil de asta”, a răspuns Zelenski.

Președintele Ucrainei a vorbit și despre câștigurile intrării în UE.

”UE ar câştiga o naţiune care luptă din greu pentru libertate, democraţie, egalitate şi, prin urmare, pentru Europa. Pentru Ucraina, acest pas marchează sfârşitul unui drum foarte lung către comunitatea Europei, căreia îi aparţinem din punct de vedere istoric”, a spus Zelenski.

”Putin vrea să distrugă Europa, la fel ca Ucraina. Ascultaţi doar ce spun propagandiştii ruşi. Ei predică şi în biserici despre cucerirea altor state. Moldova, Georgia, statele baltice. Sunt sigur că şi Polonia este ameninţată. De fapt, întregul continent este în pericol atât timp cât Rusia poate ataca o altă ţară”, a adăugat liderul de la Kiev.

Sursa: ziare.com

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri