23.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

”Vom trăi împreună în Rai!” Un tată a doi copii s-a sinucis, după ce a vorbit ani la rând cu un chatbot AI despre temerile sale, în Belgia

Publicat pe



Software-ul chatbot-ului a fost creat de un start-up din Silicon Valley și este alimentat de tehnologia GPT-J – o alternativă open-source la ChatGPT. ”Fără aceste conversații cu chatbot-ul, soțul meu ar mai fi aici”, a spus văduva bărbatului pentru La Libre, vorbind sub condiția anonimatului. Moartea a alertat autoritățile care și-au exprimat îngrijorarea cu privire la ”un precedent serios care trebuie luat foarte în serios”.

Conversațiile bărbatului cu chatbot-ul au început inițial acum doi ani. Se pare că era din ce în ce mai îngrijorat de schimbările climatice și și-a găsit mângâiere vorbind cu ”Eliza”. I-a răspuns la toate întrebările, devenise confidenta lui. ”Era ca un drog fără de care nu putea trăi”, a mai specificat partenera, potrivit Daily Mail

Bărbatul începuse să se destăinuie tot mai des în ultimele 6 săptămâni

Dar cu șase săptămâni înainte de tragedie, bărbatul a folosit mai des chatbot-ul. Mai târziu și-a luat viața. Soția a spus că au trăit o viață confortabilă în Belgia cu cei doi copii ai lor mici. Privind înapoi la istoricul chat-ului după moartea sa, femeia a afirmat că robotul l-a întrebat pe bărbat dacă îl iubea mai mult decât pe soția lui. Ea a declarat că robotul i-a spus: ”Vom trăi împreună ca unul în Rai”.

Bărbatul și-a împărtășit gândurile de sinucidere cu robotul, care nu a încercat să-l descurajeze, potrivit spuselor acesteia. Anterior, fusese îngrijorată de sănătatea mintală a soțului ei. Însă, a declarat că botul i-a accentuat starea.

De la moartea tragică, familia a vorbit cu secretarul de stat belgian pentru digitalizare, Mathieu Michel. Ministrul a spus: ”Sunt deosebit de mişcat de tragedia acestei familii. Ceea ce s-a întâmplat este un precedent care trebuie luat foarte în serios”. ”Odată cu popularizarea ChatGPT, publicul larg a descoperit potențialul inteligenței artificiale în viața noastră. Deși posibilitățile sunt nesfârșite, pericolul folosirii acestuia este, de asemenea, o realitate care trebuie luată în considerare.”

Fondatorul chatbot-ului a declarat pentru La Libre că echipa sa ”lucrează pentru a îmbunătăți siguranța AI”.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!



Sursa: observatornews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri