26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Vor fi elevii obligaţi să îmbrace uniforme în anul şcolar 2023-2024, ce va începe la 11 septembrie? Ce spune legea

Publicat pe


Părinţii şi elevii sunt curioşi să afle dacă se va introduce uniforma obligatorie în anul şcolar 2023-2024, ce va începe la 11 septembrie.

Reamintim că, pe 4 octombrie 2022, era înregistrată o propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.35/2007 privind creşterea siguranţei în unităţile de învăţământ.

Şcolile pot impune însemne distinctive

Răspunsul este NU. Uniforma nu va fi obligatorie, prin lege. Dar fiecare şcoală în parte are libertatea de a lua propria decizie.

Fostul ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că s-ar bucura să existe acest sistem în școli, însă ulterior a precizat că s-a discutat doar despre anumite însemne, în funcție de fiecare conducere în parte.

„Însemnele școlii pot fi o cravată la băieți și o eșarfă la fete, poate fi o șapcă… Nu am vorbit de obligativitate! Am spus că tema trebuie să fie privită diferențiat, de la o școală la alta!”, a spus politicianul, conform edupedu.ro.

Ce înseamnă semne distinctive?

Foarte multe școli din România au apelat deja la aceste însemne pentru a-i diferenția pe elevi în funcție de unitatea de învățământ la care învață. Alegerile sunt făcute la nivelul conducerii sau se cere sfatul părinților.

„Descentralizarea actului decizional permite și o flexibilizare, în sensul în care se pot lua anumite decizii în funcție de situațiile particulare care pot să apară în unitățile de învățământ preuniversitar.

Considerăm că reglementarea propusă este mult prea restrictivă comparativ cu textul în vigoare”, este o parte din punctul de vedere transmis de reprezentanții Guvernului.

Sursa: www.national.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri