7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Washingtonul „condamnă ferm” noua condamnare a lui Navalnîi

Publicat peStatele Unite „condamnă ferm” pedeapsa de 19 ani de închisoare impusă vineri opozantului rus Aleksei Navalnîi, a spus şeful diplomaţiei Antony Blinken: El a adăugat că Kremlinul nu poate „înăbuşi adevărul”.

„Navalnîi ar trebui eliberat”, a adăugat secretarul de stat într-un mesaj pe Twitter, redenumit X.

„Aceasta este concluzia nedreaptă a unui proces inechitabil”, a spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat într-un comunicat, referindu-se la o nouă sentinţă judecătorească bazată „pe acuzaţii nefondate de aşa-zis extremism”, relatează Reuters, citată de Agerpres.

„Prin desfăşurarea acestui nou proces în secret şi limitând accesul avocaţilor lui Navalnîi la presupusele probe, autorităţile ruse au demonstrat încă o dată că nu acordă un proces echitabil celor care îndrăznesc să critice regimul”, potrivit purtătorului de cuvânt.

Deja închis pentru nouă ani în condiţii dure, principalul adversar al Kremlinului a fost condamnat vineri la 19 ani de închisoare pentru „extremism” după un proces cu uşile închise.

Militantul anticorupţie, în vârstă de 47 de ani, îşi va ispăşi pedeapsa într-o colonie cu regim special, unul dintre penitenciarele cu cea mai sinistră reputaţie în Rusia, de obicei destinat celor mai periculoşi criminali şi condamnaţi pe viaţă.

Londra a denunţat, la rândul său, vineri condamnarea adversarului rus Aleksei Navalnîi la 19 ani de închisoare, asigurând că „disidenţa nu poate fi redusă la tăcere” şi cerând „eliberarea imediată” a acestuia.

Această condamnare „demonstrează dispreţul total al Rusiei pentru cele mai elementare drepturi ale omului”, a scris secretarul britanic de externe James Cleverly pe X (ex-Twitter), citat de AFP.

Navalnîi i-a chemat vineri pe ruşi să continue „să reziste” în faţa Kremlinului.

„Sunteţi forţaţi să părăsiţi Rusia fără a vă lupta cu banda de trădători, hoţi şi ticăloşi care a luat puterea. (Vladimir) Putin nu trebuie să-şi atingă scopul. Nu vă pierdeţi voinţa de a rezista”, a scris Navalnîi, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook de echipa sa şi citat de AFP.

Editor : M.B.Sursa: www.digi24.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri