28.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023

Washingtonul va furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit (Pentagon)

Publicat pe


Statele Unite vor furniza Ucrainei muniții cu uraniu sărăcit, eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate, a anunțat miercuri Pentagonul, potrivit AFP.

Tancuri Abrams M1A2Foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Muniția de 120 mm este destinată tancurilor de luptă americane Abrams, promisă Kievului în cadrul unei noi tranșe de ajutor militar în valoare de 175 de milioane de dolari, a precizat Pentagonul într-un comunicat de presă.

Deşi Marea Britanie a trimis muniţie cu uraniu sărăcit în Ucraina la începutul acestui an, acesta ar fi primul transport american de muniţie şi va stârni probabil controverse. Urmează deciziei administraţiei Biden de a furniza muniţii cu dispersie Ucrainei, în pofida preocupărilor legate de pericolele pe care le prezintă astfel de arme pentru populaţia civilă, comentează Reuter.

Utilizarea muniţiei cu uraniu sărăcit a fost intens dezbătută, oponenţii precum Coaliţia internaţională pentru interzicerea armelor cu uraniu spunând că există riscuri mari pentru sănătate din cauza ingerării sau inhalării prafului de uraniu sărăcit, inclusiv risc de cancer şi de malformaţii congenitale.

Un produs secundar al îmbogăţirii cu uraniu, uraniul sărăcit este folosit pentru muniţie, deoarece densitatea sa extremă oferă cartuşelor capacitatea de a pătrunde cu uşurinţă în blindaj şi de a se autoaprinde.

Statele Unite au folosit muniţie cu uraniu sărăcit în cantităţi masive în războaiele din Golf din 1990 şi 2003 şi în bombardamentele NATO asupra fostei Iugoslavii în 1999.

De la începutul invaziei pe scară largă, partenerii internaționali au oferit deja Ucrainei ajutor militar în valoare de aproximativ 100 de miliarde de dolari, din care aproape 60 de miliarde de dolari au venit doar din SUA, spune Ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru Ukrinform, potrivit Ukrainska Pravda.

„Dacă calculăm și evaluăm astăzi toate pachetele de ajutor, cred că am primit deja aproximativ 100 de miliarde de dolari în timpul invaziei la scară largă”.

Reznikov a spcificat că aceștia sunt bani doar pentru arme și echipamente militare.

„Am primit peste 100 de miliarde de dolari în diverse arme și echipamente, cartușe de muniție, obuze. Numai din Statele Unite, am primit peste 50 de miliarde de dolari, apropiindu-se de 60 de miliarde de dolari, a spus el, adăugând că asta înseamnă „trilioane de grivne”.

Urmărește ultimele evoluții din a 560-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.Sursa: www.hotnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri