24.6 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Weekend cu ger năprasnic în România | Elena Mateescu, director ANM, anunţă prognoza meteo actualizată

Publicat peGerul persistă în mare parte din țară. Directorul ANM, Elena Mateescu, anunţă ce ne aşteaptă în acest weekend şi cum arată prognoza meteo pentru săptămâna viitoare.

„De săptămâna viitoare îndeosebi de marți temperaturile vor fi ușor în creștere, în special în regiunile extracarpatice, acolo unde maximele vor deveni unele pozitive, de la 0 până la 9 grade Celsius, astfel încât în a 2-a parte a săptămânii se vorbim, la nivel local, în partea de sud-vest-sud a țării, de valori chiar de 10-11 grade.

Până atunci însă, urmează 2 nopți geroase la noapte și mâine dimineață vorbim de temperaturi care la scara întregii țări se vor situa între -16 până la -5 grade Celsius cu cele mai coborâte valori în continuare în zonele depresionare, până la -25 de grade Celsius.

ANM, prognoza meteo: Ger şi viscol peste România. Ce zone sunt vizate

Cu siguranță și noaptea de duminică spre luni va fi una geroasă, pentru că mai ales în zonele centrale și nordice, valorile termice vor caracteriza în continuare o vreme geroasă cu minime sub -15 grade Celsius.

În același timp însă, vorbim și de intensificări ale vântului, cu precădere în zona montană. Vorbim de rafale care pot depăși viteze de 60-70 de kilometri pe oră.

Vor fi perioade cu viscol și transport de zăpadă, pentru că în zona montană consemnăm strat consistent, mai ales în meridionali, strat ce depășește 10150 și chiar 200 de centimetri și în zonele mai joase de relief, viteze de 40-50 de kilometri pe oră care cu siguranță vor amplifica senzația de rece.

ANM, prognoza meteo: Când se încălzește vremea în România

De marți încălzirea se va resimți timid la început, așa valori de 0 până la 9 grade pentru ca în a 2-a parte a săptămânii să vorbim într-adevăr, de temperaturi care pot depăși 10-11 grade Celsius.

Actualizarea estimărilor indică o probabilitate foarte ridicată ca în săptămâna 13-20 să înregistrăm în toată țara abateri termice pozitive și cu un deficit, în medie, de precipitații.

Iar acest semnal, pentru valori în medie peste ceea ce ar fi normal, rămâne de interes și pentru următoarea săptămână 20-27 februarie practic, a doua jumătate a ultimei luni din această iarnă este posibil să fie, din punct de vedere termic, una mai caldă decât în mod obișnuit”, a spus Elena Mateescu, director ANM, în emisiunea Decisiv de la Antena 3 CNN. 

Sursa: www.antena3.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri