12.7 C
București
marți, 4 octombrie 2022

Zelenski, cel mai dur discurs: Merkel și Sarkozy să meargă în Bucha, să vadă la ce a dus politica de concesii față de Rusia / Critici privind summitul NATO de la București, din 4 aprilie 2008 / Fix 14 ani mai târziu, el se adresează Parlamentului României

Publicat pePreședintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut, duminică noapte, poate cel mai dur mesaj al său de când Rusia i-a atacat țara. Se întâmplă după ce trupele ruse s-au retras din regiunea Kiev și iadul s-a văzut în toate formele sale: sute de cadavre abandonate peste tot, suflete umilite și distruse, totul o ruină. Zelenski a ținut să se adreseze mamelor soldaților ruși care au comis aceste atrocități, apoi a vorbit despre greșelile liderilor europeni care, prin atitudinea lor îngăduitoare față de Rusia, i-au făcut practic culoar liber lui Vladimir Putin să măcelărească acum o națiune întreagă. Volodimir Zelenski s-a referit în mod special la fostul cancelar german Angela Merkel și fostul președinte francez Nikolas Sarkozy. De asemenea, s-a referit la summitul NATO de la București din 2008, împachetat atunci ca un mare succes.

Summitul NATO de la București a avut loc în perioada 2 – 4 aprilie. S-a terminat cu o Declarație la care Zelenski, de asemenea, s-a referit. 4 aprilie, de data aceasta în 2022, e ziua în care Volodimir Zelenski se va adresa Parlamentului României.

Zelenski, mesaj pentru mamele din Rusia despre monștrii pe care i-au crescut

Zeleneski a început prin a spune că în urma trupelor ruse retrase din Bucha și alte orașe ucrainene au rămas sute de cadavre de civili. Oameni nevinovați au fost executați. Trupurile lor au fost pur și simplu abandonate pe străzi. Zone întregi sunt minate, inclusiv unele cadavre au fost minate.

Soldații ruși sunt, în fapt, niște criminali, măcelari, violatori, jefuitori, care „merită doar să moară pentru ce au făcut”.

„Vreau ca fiecare mamă a fiecărui soldat rus să vadă cadavrele oamenilor uciși în Bucha, în Irpin, în Hostomel. Ce au făcut ei? De ce au fost omorâți? Ce a făcut omul care doar se plimba pe stradă cu bicicleta? De ce oameni pașnici dintr-un oraș oarecare pașnic au fost torturați până la moarte?

De ce au fost strangulate femei, după ce li s-au smuls cerceii din urechi? Cum au putut fi violate și ucise femei în fața copiilor? Cum au putut fi profanate cadavrele lor? De ce au strivit trupurile oamenilor cu tancurile? Ce a făcut orașul Bucha Rusiei? Cum a putut fi posibil așa ceva?

Chiar dacă ați crescut jefuitori, cum de au devenit și măcelari? Nu puteați să nu fiți conștienți de ce zace în copiii voștri… Nu puteați să nu vedeți că sunt lipsiți de tot ce e uman. Fără suflet. Fără inimă. Au ucis în mod deliberat și cu plăcere”, s-a adresat Zeleneski mamelor din Rusia.

Așa va fi perceput statul rus de acum. Asta e imaginea voastră de acum încolo. Cultura și aparența voastră umană au murit odată cu bărbații și femeile din Ucraina la care ați venit”, a continuat el.

Zelenski a precizat că toată lumea va fi informată în detaliu asupra atrocităților comise de ruși în Ucraina.

Summitul NATO de la București, un abandon frumos ambalat, spune Zelenski

Președintele Ucrainei a spus apoi că noile sancțiuni anunțate împotriva Rusiei în niciun caz nu sunt suficiente. Și, de aici pornind, a explicat cum practic Occidentul i-a pavat lui Vladimir Putin drumul spre Ucraina:

Azi se împlinesc 14 ani de la summitul NATO de la București. Atunci a existat o șansă de a scoate Ucraina din „zona gri” din Europa de Est, să ieșim din „zona gri” dintre NATO și Rusia. Zona gri în care Moscova crede că poate face orice, inclusiv cele mai oribile crime de război.

Atunci, în 2008, refuzul de a accepta Ucraina în alianță a fost ascuns în spatele unor declarații diplomatice optimiste conform cărora țara putea deveni, la un moment dat, membră a alianței. Frica absurdă a unor politicieni față de Rusia a fost ascunsă. Credeau că, refuzând Ucraina, vor îmbuna Rusia și-o va convinge să respecte Ucraina și să trăiască firesc alături de noi.

În cei 14 ani de la această eroare de calcul, Ucraina a trecut printr-o revoluție și opt ani de război în Donbas. Acum luptăm pentru viețile noastre în ce mai oribil război din Europa de la a doua conflagrație mondială”.

Indecizia europenilor i-a deschis lui Putin drumul spre Ucraina

Îi invit pe doamna Merkel și pe domnul Sarkozy să viziteze Bucha și să vadă la ce a dus politica de 14 ani de concesii față de Rusia. Să vadă cu ochii lor femeile și bărbații torturați.

Nu vreau să fiu înțeles corect. Nu dau vina pe Vest. Nu dăm vina pe nimeni, ci doar pe armata rusă care a făcut asta oamenilor noștri. Și pe cei care le-au dat ordinele.

Dar avem voie să vorbim despre indecizie. Despre drumul care a dus la Bucha, la Hostomel, la Harkiv, la Mariupol.

La noi nu e nicio indecizie. Că suntem neutri sau într-o anumită alianță, știm un lucru: trebuie să fim puternici!

Acum 14 ani, liderul Rusiei le-a spus, la București, liderilor Vestului că Ucraina nu e o țară. Noi a demonstrat că este o țară. Este și va fi! Nu ne vom ascunde în spatele puterii acestei lumi, nu vom cerși nimic de la nimeni.

Sincer, nici nu ar fi trebuit să cerem arme pentru a ne proteja de răul ce s-a abătut asupra noastră. Trebuia să ni se dea armele astea oricum, fără să le cerem noi.

Pentru că ei înșiși și-au dat seama ce rău a venit și ce a adus cu el”, a continuat Zelenski.

El a mai spus că totul e foarte clar: cât de puternică e armata lor, cum sunt rușii și cum sunt ucrainenii, cine e binele și cine e răul.

„Vom câștiga acest război. (…) Răul va fi pedepsit”, a mai susținut președintele ucrainean Volodimir Zelenski.Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri