21.3 C
București
marți, 26 septembrie 2023

Zelenski: Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei în pofida blocadei rusești la Marea Neagră

Publicat pe


Două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au trecut prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev în pofida blocadei navale ruseşti, a declarat sâmbătă preşedintele Volodimir Zelenski, informează dpa.

03 Septembrie 2023, 06:39
(actualizat 03 Septembrie 2023, 06:51)
Știrile TVR |

Navă cu cereale din Ucraina / FOTO: NEXTA

„Încă două nave au trecut cu succes prin coridorul nostru temporar pentru cereale din Marea Neagră”, a postat preşedintele Zelenski pe platforma de socializare X. „Ucraina restabileşte adevărata libertate de navigaţie în Marea Neagră. Libertatea necesită hotărâre„.

Rusia şi-a retras garanţiile de securitate pentru navele civile care transportă cereale la jumătatea lunii iulie şi, în schimb, a ameninţat că va trata toate navele care se îndreaptă spre şi dinspre porturile ucrainene ca pe cargouri ce transportă mărfuri militare. Kievul încearcă să organizeze exporturile în pofida riscului reprezentat de atacurile Moscovei.

„Le mulţumesc tuturor lucrătorilor noştri portuari şi tuturor celor care asigură funcţionarea în siguranţă a coridorului”, a spus preşedintele Zelenski. „Îndemnăm aliaţii noştri să ne susţină efortul furnizând mai multe sisteme de apărare aeriană. Împreună, putem proteja libertatea de navigaţie în Marea Neagră şi nu numai„.

În mesajul său video zilnic, Vladimir Zelenski a cerut, de asemenea, să fie restabilită securitatea în regiunea portuară Odesa, care este crucială pentru exporturile de cereale ucrainene.

Preşedintele ucrainean nu a furnizat detalii despre cele două nave care au părăsit cu succes porturile ţării, însă, potrivit datelor publicate vineri de site-ul Marinetraffic, două nave cargou, Filia Glory şi Ocean Courtesy, au părăsit portul Pivdennîi, situat la aproximativ 20 de kilometri est de Odesa.

Zeci de nave comerciale au rămas blocate în porturile Ucrainei de la Marea Neagră de la începutul invaziei ruse. Unele nave care transportau cereale au putut să circule în baza unui acord negociat de Turcia şi ONU, acord care a fost…Sursa: stiri.tvr.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri