25.3 C
București
marți, 30 mai 2023

Zelenski face pasul înapoi

Publicat pePreședintele Ucrainei face pasul în spate, după ce a susținut în mod periculos că Rusia a lansat o rachetă asupra Poloniei, rachetă care a ucis doi cetățeni polonezi, la câțiva kilometri de granița cu Ucraina. Joi, la mai bine de o zi după ce a declarat că NATO a fost atacată și că este necesar ”să acționăm”, Volodimir Zelenski a spus că nu este sigur ce s-a întâmplat. ”Nu știu cu exactitate – cred că lume nu știe 100% ce s-a întâmplat”, a spus el. ”Nu putem spune cu siguranță că a fost o rachetă a apărării antiaeriene ucrainene”.

Declarația lui Zelenski a venit după ce secretarul general NATO, președintele Poloniei și președintele Statelor Unite au declarat că, cel mai probabil, Polonia a fost lovită de o rachetă ucraineană.

”Inițial, Zelenski a insistat că nu a fost o rachetă ucraineană și a cerut dovezi din partea celor care declarau că apărarea antiaeriană a țării sale a fost responsabilă”, scrie The Hill. Zelenski și-a schimbat tonul în intervenția prin teleconferință la un forum economic din Singapore, spunând că liderii militari ucraineni i-au transmis că un crater precum cel produs de racheta căzută în Polonia nu poate fi doar urmarea unei rachete ucrainene.

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat, miercuri, că ”este foarte probabil” ca lovitura să fi fost produsa de o rachetă ucraineană și că este vorba despre un accident. Zelenski a declarat în aceeași zi că este ”sigur” că a fost o racheta rusească, admițând însă că Ucraina a lansat mai multe rachete împotriva unui atac rus cu rachete de croazieră.

Inițial, Zelenski a facut referire la clauza apărării colective din Tratatul NATO, a susținut că Polonia a fost lovită de o rachetă lansată din Rusia și a încercat să convingă Alianța că este necesară o intervenție militară împotriva Rusiei. Au existat lideri, precum premierul britanic Rishi Sunak, care au acuzat și ei Rusia pentru incidentul din Polonia.

Când poziția internațională a început să se îndepărteze de cea a Ucrainei, Zelenski a făcut pasul în spate. CNN a citat surse din armata ucraineană care au declarat că a fost vorba, cel mai probabil, de o rachetă ucraineană. ”Armata ucraineană le-a transmis Statelor Unite și aliaților că a încercat să intercepteze o rachetă rusă în zona de frontieră care a fost lovită, a spus un oficial american”, relatează CNN. Jocul ”băieților buni” și al ”băieților răi” anonimi citați de presa americană continua, după ce, în noaptea de marți spre miercuri, Associated Press a citat un ”oficial din domeniul informațiilor” care declara că Rusia a lovit Polonia.

Un politician polonez a acuzat Ucraina de „provocare”, două ce oficialii de la Kiev au susținut că racheta a fost lansată de armata rusă. Un fost președinte al consiliului municipal din Lublin cere acum guvernului de la Varșovia să-și reconsidere poziția față de Ucraiana. Jaroslaw Pakula consideră că guvernul Poloniei ar trebui să transmită un semnal dur Kievului, nu să le ”spună basme” cetățenilor polonezi. ”Desigur, a fost o rachetă ucraineana. Desigur, aceasta este o provocare din partea autorităților ucrainene. Racheta nu putea fi trimisă din greșeală la o sută de kilometri în direcția opusă”, a spus Pakula pe Facebook, adăugând că acest incident a fost o încercare a Ucrainei de a speria și mai mult UE, pentru a trimite și mai mulți bani Kievului. Politicianul a arătat că, ”în loc să le spună povești cetățenilor, președintele ar fi trebuit să-i spună lui Volodimir Zelenski că Varșovia nu va mai tolera acest comportament din partea Ucrainei”. ”Va solicit să regândiți poziția Poloniei privind acest război, în cazul în care va mai fi depășită linia roșie!”

 

Sursa: www.cotidianul.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri