7.3 C
București
vineri, 24 martie 2023

Zelenski salută decizia „istorică” a Curții de la Haga privind arestarea lui Putin pentru crime de război în Ucraina: deportarea forțată de copii 

Publicat pePreşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat vineri seara o decizie „istorică” a Curţii Penale Internaţionale (CPI), care a anunţat că a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru crime de război.

„Astăzi (vineri, 17 martie, n.r.) avem o decizie semnificativă a justiţiei internaţionale. Într-un caz care are perspective reale. Aceasta este o decizie istorică care va conduce la o responsabilitate istorică”, a declarat Zelenski în mesajul zilnic către ucraineni.

Putin a fost acuzat oficial vineri de CPI că este responsabil de „crima de război a deportării ilegale de populaţie (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zonele ocupate în Ucraina către Rusia”.

Liderul de la Kiev amintește și că anchete ucrainene arată că Putin este diect implicat în dispariţia forţată a unor copii ucraineni în Rusia.

„În cadrul procedurii penale în care anchetează forţele noastre de ordine, s-au înregistrat deja 16.000 de cazuri de deportări forţate de copii. Însă numărul real, întreg al deportaților poate fi mult mai mare. O astfel de operaţiune criminală ar fi fost imposibilă fără ordinul celui mai înalt lider al statului terorist”, l-a acuzat Zelenski pe Putin. 

În încercarea de a readuce dintre copii deportați ilegal în Rusia, autoritățile ucrainene ar fi adus înapoi în Ucraina un număr de 300 de copii, potrivit ultimelor cifre oficiale.

Sursa: www.realitatea.net

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri