21.5 C
București
sâmbătă, 3 iunie 2023

Zelenski spune că șeful Comitetului Internațional Olimpic ar trebui să viziteze linia de front din Ucraina

Publicat pe


  • Președintele ucrainean l-a invitat pe șeful CIO să îl viziteze pe Bakhmut în disputa privind interdicția impusă sportivilor ruși și bieloruși.
  • Zelenski a declarat că este imposibil să nu fii dezamăgit” de poziția șefului CIO.
  • Îl invit pe domnul Bach la Bakhmut. Pentru ca el să vadă cu ochii săi că neutralitatea nu există”, a declarat Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, l-a invitat pe președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, să viziteze orașul Bakhmut, aflat pe linia frontului, unde soldații ucraineni sunt implicați într-o luptă crâncenă cu forțele rusești.

Zelenski a lansat invitația provocatoare vineri, după ce Comitetul Olimpic a declarat că ar trebui explorată o cale” pentru a permite sportivilor ruși și belaruși să participe la Jocurile de la Paris din 2024.
Rusia și aliatul său, Belarus, au fost excluse de la competiția în majoritatea sporturilor olimpice de la invazia din Ucraina.

Îl invit pe domnul Bach la Bakhmut. Pentru ca el să vadă cu ochii săi că neutralitatea nu există”, a declarat Zelenski într-un discurs distribuit pe rețelele de socializare. Este evident că orice banner neutru al sportivilor ruși este pătat cu sânge”, a mai spus el.

Bakhmut, în regiunea estică Donețk, este în prezent epicentrul luptelor din Ucraina. Bach a declarat vineri că atleții ruși și bieloruși ar putea spera să concureze la Jocurile Olimpice din 2024 de la Paris, dar numai dacă vor concura sub un steag neutru.

Misiunea este de a reuni sportivi din întreaga lume, mai ales atunci când țările lor sunt în conflict”, a declarat Bach în timpul unui briefing de presă în orașul german Oberhof. Principiul care a fost stabilit este: niciun sportiv rus sau bielorus”, a explicat Bach, dar sportivi individuali, neutri, din aceste țări, fără nicio identificare cu naționalitatea lor” ar putea eventual” să concureze anul viitor.

Cu toate acestea, el a subliniat că CIO se află abia la începutul unor consultări foarte detaliate” pe această temă. Forțele rusești încearcă de luni de zile să preia controlul asupra Bakhmut, în ceea ce Kievul a descris ca fiind unele dintre cele mai sângeroase bătălii de la începutul ofensivei rusești, la 24 februarie anul trecut.

Zelenski a declarat că este imposibil să nu fii dezamăgit” de poziția șefului CIO. Am vorbit cu el de mai multe ori și nu am auzit niciodată cum avea de gând să protejeze sportul de propaganda de război dacă îi va readuce pe sportivii ruși în competițiile internaționale”, a spus Zelenski.

Vom face totul pentru ca lumea să protejeze sportul de influența politică și de orice altă influență a unui stat terorist, ceea ce este pur și simplu inevitabil dacă sportivii ruși concurează”.

Într-o declarație de miercuri, CIO a precizat că boardul său executiv s-a reunit pentru a lua în considerare această problemă, iar marea majoritate a participanților” a exprimat că niciun sportiv nu ar trebui să fie împiedicat să concureze doar din cauza pașaportului său” și că guvernele nu trebuie să decidă ce sportivi pot participa la ce competiție și care sportivi nu pot participa”.

Sursa: alephnews.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri