13.7 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ziarista rusă anti-război îl refuză pe Macron: „Nu vrem…”

Publicat peJurnalista rusă Marina Ovsiannikova,  devenită celebră după ce a apărut într-un buletin de ştiri la o televiziune pro-Kremlin pentru a denunţa războiul din Ucraina, a refuzat oferta de azil a preşedintelui francez Emmanuel Macron, declarând că nu vrea să îşi părăsească ţara, transmite AFP.

„Nu vreau să părăsesc ţara noastră. Sunt patrioată, fiul meu şi mai mult. Nu vrem să plecăm sub nicio formă, nu vrem să mergem nicăieri”, a spus jurnalista în vârstă de 43 de ani într-un interviu pentru Der Spiegel, difuzat miercuri seară.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat marţi că Franţa este dispusă să ofere protecţie consulară jurnalistei Marina Ovsiannikova, fie la ambasadă, fie acordându-i azil.

După ce a fost arestată, jurnalista a fost imediat condamnată la o amendă de 250 de dolari şi apoi eliberată. Cu toate acestea, riscă în continuare o urmărire penală şi o pedeapsă cu ani grei de închisoare, în condiţiile unei legi recente care condamnă răspândirea de „informaţii false” despre armata rusă.

„Este un război împotriva unui popor frate! Nicio persoană sănătoasă nu poate accepta acest lucru”, a spus jurnalista născută la Odesa, în Ucraina, dintr-un tată ucrainean şi o mamă rusoaică.

Ovsiannikova consideră că acţiunea sa „a fost mai presus de toate o acţiune pacifistă: este în interesul Rusiei şi al lumii să pună capăt acestui război cât mai repede posibil. De asemenea, am vrut să arăt că şi ruşii sunt împotriva acestui război, ceea ce mulţi oameni din Occident nu înţeleg. Majoritatea oamenilor inteligenţi şi educaţi de aici se opun acestui război”.

Ea a susținut că şi-a pregătit acţiunea singură, fără să fi vorbit înainte cu familia sau cu prietenii.

„Majoritatea oamenilor care lucrează pentru televiziunea naţională înţeleg foarte bine ce se întâmplă. Ştiu prea bine că fac ceva greşit. Nu sunt propagandişti convinşi, de multe ori orice altceva decât propagandişti!”, a adăugat ea.

„Ei duc o luptă interioară constantă între munca lor şi propria busolă morală (…) Dar colegii trebuie să îşi hrănească familiile, ştiu că în climatul politic actual nu îşi vor găsi un alt loc de muncă”, a mai afirmat jurnalista, care s-a declarat fericită că mai mulţi jurnalişti ruşi de la canalele publice şi-au dat demisia în ultimele zile în semn de protest faţă de restricţionarea informaţiilor.

Sursa: www.cotidianul.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri