-1.6 C
București
marți, 5 decembrie 2023

Zilele Culturale Maghiare, a opta ediție la Timișoara. Vor fi concerte, evenimente artistice, un târg meșteșugăresc, preparate tradiționale

Publicat pe


Timp de patru zile, din 21 până în 24 septembrie, Timișoara va fi capitala culturii maghiare din România. Vor fi concerte rock, pop sau jazz, spectacole de dansuri și muzică populară, standuri cu gastronomie maghiară, un târg meșteșugăresc, dezbateri, lansări de filme și de carte, toate reunite sub umbrela sărbătorii comunității maghiare.

Festivalul Zilele Culturale Maghiare din Timișoara, ajuns la ediția a opta, va fi un eveniment special în anul Capitalei Culturale a Europei. Spectacolul promite să fie unul deosebit, mai ales că va beneficia de mai multe surse de finanțare. Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara. De asemenea, evenimentul beneficiază și de finanțări din Granturi SEE și norvegiene, cât și de la Guvernul Ungariei.

Zilele Culturale Maghiare 2023 vor debuta la Sala Operei, urmând ca în zilele următoare să aibă loc evenimente în Piața Operei și în Piața Libertății. Vor fi concerte pop-rock cu trupe din Ungaria şi Ardeal, muzică şi dansuri populare ungureşti, gastronomie maghiară, un spectaculos târg meşteşugăresc, ateliere pentru copii, dezbateri, lansări de carte, filme, spectacole de reenactment istoric cu trupe din Ungaria şi Timişoara.

În parcarea de la Modex vor fi 20 de standuri cu mâncare, care vor oferi produse din tradiția culinară maghiară.

Peste 130.000 de spectatori sunt așteptați să participe la eveniment.

„Vorbim de Zilele Culturale Maghiare în cadrul proiectului Timișoara- Capitală Europeană a Culturii. Este o mare fericire că Primăria ne-a susținut în acest an într-un mod foarte puternic. Au înțeles că minoritatea maghiară este, după ce au plecat nemții, cea mai mare minoritate etnică din Banat. Și dacă Timișoara este un oraș multicultural, atunci acest lucru trebuie subliniat. Sper că acest eveniment va aduc mulți vizitatori, turiști. Mereu sunt noutăți. Prima noutate e că începem miercuri. Deschiderea de gală va fi miercuri seara, la Operă. Și anul acesta ne-am gândit să nu mai invităm artiști renumiți de afară, ci să le dăm ocazia să se manifeste cei de la Teatrul Maghiar din Timișoara”, a declarat Peter Tamas, consulul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociației Bastion-Varbatya, organizator al Zilelor Maghiare.

În Piața Operei sunt programate mai multe concerte. Joi va urca pe scenă Vincze Lilla (ex solista trupei Napoleon Bulevard), vineri cântă Deak Bill Gyula – care are o carieră de peste 50 de ani în rockul maghiar, sâmbătă este Republik – o trupă foarte iubită în Ungaria, iar duminică va fi un concert foarte interesant susținut de Budapesta Gypsy Symphony Orchestra –cea mai mare orchestră de acest gen din lume. Se mai numește „Orchestra celor 100 de țigani”….Sursa: debanat.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri