1 C
București
vineri, 2 decembrie 2022

Ziua 103 de război. Ucraina susține că are controlul a jumătate din Severodonețk. Putin amenință cu noi atacuri asupra Kievului

Publicat peUcraina a recucerit jumătate din Severodonețk, oraș cheie din Donbas, a susținut guvernatorul regiunii Lugansk. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost ieri în primele linii pentru a-și încuraja soldații și pentru a-i decora pe cei care s-au remarcat. În mesajul său de azi noapte, liderul de la Kiev a spus că a vizitat trupele din Lisiceansk, oraș aflat chiar lângă Severodonețk. A mers și la Zaporojie, unde, pe lângă autoritățile regionale, a stat de vorbă cu oameni fugiți din Mariupol. Pe de altă parte, Vladimir Putin a profitat de un interviu acordat principalului post public de televiziune de la Moscova pentru a amenința din nou Ucraina. Rusia va ataca centrele de comandă ale Kievului dacă occidentul va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, spune liderul de la Kremlin.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Lavrov nu mai poate ajunge la Belgrad, după ce trei vecini ai Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui

ACTUALIZARE 8.20 Vizita în Serbia a ministrului rus de externe Serghei Lavrov, programată pentru perioada 6-7 iunie, a fost anulată deoarece trei dintre vecinii Serbiei și-au închis spațiul aerian pentru avionul lui, scrie BBC.

Bulgaria, membru UE, a impus această interdicție a zborului, împreună cu Macedonia de Nord și Muntenegru – țări care speră, precum Serbia, să adere la UE.

Ministerul de Externe al Rusiei a confirmat anularea zborului. 

Putin amenință cu atacuri asupra Kievului

ACTUALIZARE 7.45 Vladimir Putin amenință că Rusia va ataca centrele de comandă ale Kievului dacă occidentul va furniza rachete cu rază lungă de acțiune, spune liderul de la Kremlin.. Putin a minimalizat pe de altă parte furnizarea de sisteme Himars de către americani ucrainenilor. Putin susține de asemenea că dronele folosite de ucraineni sunt mult inferioare armelor ruse.

Vladimir Putin: „Există și a treia componentă, dronele. După cum știți, sunt câteva tipuri. Ele sunt folosite încă de la bun început, dar doar acolo unde nu există sisteme performante anti-aeriene.  

Noi avem sisteme tip Panțâri. Să nu se supere nimeni, dar sistemele noastre le sparg ca pe nuci. Am distrus zeci, trebuie să înțelegeți, zeci de astfel de aparate. Există și alte tipuri folosite pentru spionaj. Sunt o mulțime. Au zburat de la bun început și zboară și acum. Sunt trimise Ucraine încă de la început. Toate sunt de producție externă.

Și există al treilea tip, dronele de spionaj, care au un caracter strategic. Ele zboară la înălțimi cuprinse între 8-11 kilometri. Ele au fost folosite întotdeauna. Au fost folosite încă dinainte de începerea operațiunii, au zburat mereu deasupra Marii Negre, au zburat mereu deasupra Ucrainei, dar, într-adevăr, nu au intrat in spațiul nostru aerian. De ce să fie date Ucrainei, nu am putut înțelege niciodată. Doar, poate pentru ca ele sa aterizeze undeva si sa vadă cum sunt construite, alt sens pur si simplu nu văd.  

Iată de ce asta nu schimbă nimic și nu înțelegem de ce toată această nebunie cu livrările de armament, doar dacă nu cumva scopul este ca acest conflict armat să fie prelungit cât mai mult”.

Zelenski a mers din nou aproape de linia frontului și l-a premiat pe băiețelul din Mariupol care a ținut un jurnal devenit celebru

ACTUALIZARE 7.35 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a părăsit duminică regiunea Kiev, pentru a doua oară de la începutul invaziei ruse, și s-a dus din nou aproape de linia frontului, vizitând poziții ucrainene din apropiere de Zaporojie, Lîsîceansk și Bahmut, ultimele două orașe din regiunea Donbas, aflată în prezent în centrul ofensivei ruse.

Zelenski s-a întâlnit cu soldații de pe linia frontului, dar și cu ucraineni strămutați, inclusiv cu cei care au reușit să fugă din Mariupol. Printre aceștia se numără și un băiețel, Iehor, care a ținut un jurnal de război în care a povestit cum i-au murit ființe dragi, inclusiv bunica. Jurnalul băiatului a devenit celebru pe rețelele sociale, iar președintele a ținut să-l cunoască personal și i-a dat un cadou. 

Deplasarea președintelui a fost anunțată de Președinția ucraineană duminică seara, în mai multe comunicate succesive însoțite de fotografii. Mai întâi, Volodimir Zelenski a fost într-o „deplasare de lucru” în regiunea Zaporojie, unde a vizita pozițiile de front al armatei ucrainene, „s-a familiarizat cu situația operațională de pe linia frontului de apărare”, a stat de vorbă cu militarii și le-a înmânat acestora distincții de stat și premii.

Președintele a aflat că aproape 60 la sută din teritoriul regiunii este ocupat de trupele rusești, iar în unele părți au loc lupte. Zeci de localități din regiune nu au curent electric și mii de lucrări de infrastructură au fost distruse. Cu toate acestea, regiunea este un punct important de refugiu pentru ucrainenii care fug din zonele ocupate de ruși, în special din Herson și Mariupol.

Puteți vedea GALERIA FOTO aici

Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu raza de acțiune de 80 de kilometri

ACTUALIZARE 7.20. Marea Britanie va furniza Ucrainei lansatoare de rachete cu o rază de acţiune de 80 de kilometri pentru a face faţă ofensivei ruse, a anunţat luni Ministerul Apărării.

Aceste sisteme de lansatoare de rachete multiple (M270 MLRS) vor permite „creşterea semnificativă a capacităţile forţelor ucrainene”, a transmis ministerul într-un comunicat.

Decizia a fost luată în „strânsă coordonare” cu Statele Unite, care au anunţat săptămâna trecută furnizarea de sisteme Himars cu o rază de acţiune de 80 de kilometri, multiple lansatoare de rachete montate pe blindate uşoare.

„Dacă comunitatea internaţională îşi menţine sprijinul, Ucraina poate câştiga”, a comentat ministrul britanic al apărării, Ben Wallace. „Strategia Rusiei se schimbă şi sprijinul nostru trebuie să se schimbe”, a adăugat el, subliniind că aceste noi arme le vor permite ucrainenilor „să se protejeze mai bine împotriva utilizării brutale a artileriei cu rază lungă de acţiune, pe care forţele lui Putin au folosit-o fără discernământ pentru a distruge oraşe”.

Sprijinul militar al Marii Britanii pentru Ucraina se ridică până acum la peste 750 de milioane de lire sterline (874 de milioane de euro).

 

Editor : G.M.Sursa: www.digi24.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri