17.9 C
București
luni, 3 octombrie 2022

Ziua 31 de război în Ucraina: Armata ucraineană, pe cale să recupereze Herson / Rusia ar putea recurge la folosirea armelor chimice / SUA a promis Kievului sprijin defensiv suplimentar, spune Kuleba

Publicat peUPDATE, 18: Joe Biden l-a numit „măcelar” pe Vladimir Putin, sâmbătă, după întâlnirea pe care a avut-o liderul american cu refugiații ucraineni din Varșovia.

UPDATE, 17.30: Trupele ruse au intrat în Slavutîci, oraș aflat la nord de Kiev, și l-ar fi răpit pe primar. Invadatorii au fost întâmpinați cu proteste din partea localnicilor.

UPDATE, 17: Oficialii ruși au readus în discuție armamentul nuclear, de această dată prin vocea lui Dmitri Medvedev, fost președinte al țării și actual vicepreședinte al Consiliului rus de securitate.

Pe de altă parte, forțele ucrainene ar urma să recupereze Herson, primul oraș ucrainean major care căzuse pradă invadatorilor ruși.

„Cred că astăzi orașul va fi pe deplin sub controlul forțelor armate ucrainene. Am finalizat în ultimele două zile operațiunea în regiunea Kiev, așa că alte forțe armate se concentrează acum pe partea sudică, încercând să elibereze Herson și alte orașe ucrainene”, a declarat un consilier din Ministerul ucrainean al apărării.

UPDATE, ora 16.30: Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit la Varșovia și cu miniștrii ucraineni ai afacerilor externe și apărării, Dmytro Kuleba și Oleksii Reznikov. Washingtonul va furniza Kievului sprijin defensiv suplimentar, susține șeful diplomației ucrainene.

UPDATE, ora 15.35: Ucraineni și serviciile secrete americane se tem că Rusia ar putea recurge la folosirea armelor de distrugere în masă, deoarece este clar eșecul invaziei militare convenționale. Ar fi vorba de un atac chimic, ținând cont de faptul că armata rusă ar fi primit un antidot pentru anumite tipuri de otravă, inclusiv pentru gazul paralizant Sarin. Oficialii Ministerului Apărării ucrainean au declarat vineri că au văzut seturi de antidot pentru arme chimice/biologice eliberate forțelor ruse de pe front din Ucraina.

UPDATE, ora 11.45: Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut sâmbătă oficialilor din Qatar să mărească producția de gaze naturale lichefiate pentru a contracara șantajul Rusiei, scrie AFP.

„Vă cer să creșteți producția de energie, astfel încât Rusia să înțeleagă că nu mai poate folosi energia ca armă pentru a șantaja întreaga lume. Ei spun că pot distruge cu arme nucleare nu doar o anumită țară, ci întreaga planetă.”, a spus Zelenski într-un mesaj video difuzat în timpul Forumului de la Doha, organizat în Qatar, scrie opoyi.com.

UPDATE, ora 10.55: 136 de copii ucraineni au murit în cele 31 de zile de război, anunță procurorul general al Ucrainei, sâmbătă, într-o postare pe Telegram. Din aceștia, 64 de copii au fost uciși în regiunea Kiev, și alți 50, în regiunea Donețk, se arată în comunicat. În plus, 199 de copii au fost răniți, transmite reuters.com.

UPDATE, ora 10.00: Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, ar fi suferit un atac de cord după ce a fost acuzat de Vladimir Putin pentru eșecul invaziei din Ucraina, potrivit unui consilier al guvernamental.

Prima faza a operațiunii militare ruse din Ucraina s-a încheiat

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski cere noi negocieri cu oficialii ruși, în timp ce autoritățile de la Kremlin au transmis că își reduc ambițiile, concentrându-se pe teritoriul revendicat de separatiștii susținuți de ruși în est. Rusia a declarat că prima fază a operațiunii militare s-a încheiat și că armata se va concentra pe „eliberarea” regiunii separatiste Donbas a Ucrainei. Următorul pas se va concentra pe „eliberarea” completă a regiunii estice, ce cuprinde provinciile separatiste proruse Doneţk şi Lugansk.

Este pentru prima dată de la invazie când rușii par să dea semne de retragere. Armata concentrată în jurul Kievului se află acum în poziții defensive și a încetat „orice interes în ceea ce privește mișcările terestre” către capitală, deși atacurile aeriene și loviturile de la distanță continuă, potrivit unui înalt oficial american din domeniul apărării.

Armata rusă pierde avansul făcut în Kiev

Potrivit reprezentanților americani, forțele ucrainene rezista eroic și chiar în care au reuşit să îi împingă pe ruşi la marginea Kiev-ului și a orașului Cernihiv. Tot oficialii americani spun că rachetele rusești ghidate de mare precizie eșuează în proporție de până la 60% din cazuri în Ucraina. Mai mult decât atât, primul oraş cucerit de ruşi. Herson, devine un teritoriu contestat, după ce ucrainenii au lansat un contraatac.

Potrivit unui oficial de la Pentagon, nu se ştie cu exactitate cine controlează în acest moment Herson, însă ideea este că nu pare să mai fie în controlul solid al rușilor, așa cum era înainte. Cert este ca ucrainenii au început contraatacul pentru recuperarea oraşului.

Cât despre oraşul distrus Mariupol, nici după zile întregi de bombardamente, acesta nu a căzut în mâinile ruşilor. Secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat pentru BBC că Mariupol rezistă și nu se predă.

Evaluarea Statelor Unite este că armata rusă prioritizează acum în atacul asupra Ucrainei zona Donbas din estul separatist prorus al ţării, într-o posibilă încercare de a-şi creşte puterea de negociere în tratativele cu Kievul.

Peste 1600 de militari ruși, morți pe fronturile din Ucraina

Rusia a pierdut, într-o lună de război cu Ucraina, aproximativ 16.000 de militari, conform declarațiilor președintelui Zelenski.

„Numărul pierderilor armatei ruse a depăşit 16.000 de victime. Printre ei se numără şi comandanţii de rang înalt. Până acum nu s-a raportat că ar fi fost ucişi generali sau amirali ruşi. Totuşi, este confirmată și moartea unui secund rus aflat la comanda Marinei Mării Negre”, a spus Zelensky într-un mesaj video postat vineri pe reţelele de socializare.

Sursa: www.b1tv.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri