25.5 C
București
miercuri, 6 iulie 2022

Ziua 44 de război în Ucraina: Tot mai multe indicii că armata rusă încearcă să ocupe toată regiunea Donbas

Publicat peSUA au trimis Ucrainei peste 12.000 de sisteme anti-tanc și „sute” de drone sinucigașe. De asemenea au fost donate  1.400 de sisteme antiaeriene, a anunțat administrația Biden într-un comunicat joi seară, scrie CNN.

Nou angajament privind sprijinul militar oferit Ucrainei

Actualizarea vine după ce SUA au aprobat marți încă 100 de milioane de dolari în armament pentru Ucraina extrase din inventarele SUA, aducând asistența totală a SUA pentru Ucraina la aproximativ 1,7 miliarde de dolari de la începutul invaziei Rusiei.

Aceasta include 300 de milioane de dolari aprobate vinerea trecută în cadrul Inițiativei de Asistență pentru Securitate a Ucrainei, în care noi arme vor fi achiziționate de la contractorii de apărare pentru a le trimite în Ucraina.

Lista armelor trimise în Ucraina include următoarele:

  • Peste 1.400 de sisteme antiaeriene Stinger
  • Peste 5.000 de sisteme anti-blindate Javelin
  • Peste 7.000 de alte sisteme anti-blindate
  • Sute de sisteme aeriene fără pilot tactice Switchblade;
  • Peste 50.000.000 de cartușe de muniție
  • 45.000 de seturi de armuri și căști
  • Sisteme de rachete ghidate cu laser
  • Sisteme aeriene fără pilot Puma
  • Dispozitive de vedere pe timp de noapte, sisteme de imagini termice și optice
  • Servicii comerciale de imagini prin satelit

Aceasta nu înseamnă că toate armele au ajuns deja în Ucraina; în schimb, sunt o actualizare a ceea ce SUA au trimis în trecut și s-au angajat să trimită în viitor.

De exemplu, miercuri, secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat că SUA au trimis aproximativ 100 de drone sinucigașe Switchblade și că lucrează la trimiterea mai multor astfeld e dispoziive de luptă.

Situația pe câmpul de luptă

Forțele Federației Ruse mențin controlul asupra regiunii Izium, încercând să continue ofensiva în direcția Slaviansk și Barvenkovo.

Eforturile principale ale țării agresoare sunt concentrate asupra capturării orașului Mariupol, ofensiva din regiunea Izium și încercările de a sparge apărarea în direcția Donețk. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Pentru prima dată, Statele Unite au recunoscut public că oferă Ucrainei informații pentru a lupta împotriva Federației Ruse în regiunea Donbas.

Ucraina poate câștiga în mod sigur războiul împotriva Rusiei, spune purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.

„A preluat controlul doar asupra unui număr mic de localități. Și nici măcar nu erau cele pe care chiar le dorea. Și-a mutat forțele din Kiev. Și-a mutat forțele din Cernihiv. Nu a luat Harkovul, nu a luat Nikolaev din sud”.Sursa: www.b1tv.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri