26.3 C
București
joi, 21 septembrie 2023

Ziua 528: Nou atac cu rachete, explozii în Zaporojie. Rusia amenință că va provoca Ucrainei o catastrofă ecologică

Publicat pe


Ziua 528 de război în Ucraina a început cu un nou atac al ucrainenilor asupra unei nave rusești, după cel de ieri.

Autoritățile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zonă de risc de război”. Această măsură va fi în vigoare până la 23 august – când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră.

Pe front, forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce trupele rusești se se concentrează spre est, în timp ce lupte grele se dau la Bahmut. Totodată, oficiali americani şi occidentali cred că este puţin probabil ca Putin să schimbe cursul războiului în Ucraina până la alegerile din 2024.

De altfel, Polonia ar putea închide graniţa cu Belarus din cauza ameninţării din partea grupării Wagner, iar Lituania a anunțat deja că va închide două din cele șase puncte de frontieră cu această țară.

SITUAȚIA DE PE FRONT

  • Ucrainenii avansează în sud: Forţele ucrainene au avansat în sud, în timp ce forţele ruse se concentrează spre est, relatează Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării de la Kiev. „Trupele noastre din sud au spart prima linie de apărare în unele locuri şi s-au mutat spre linia intermediară”. Potrivit lui Maliar, ruşii au construit „fortificaţii din beton” în sud, ceea ce complica avansarea trupelor ucrainene.
  • Lupte grele la Bahmut: Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, a declarat că trupele ucrainene atacă și avansează în Bahmut. Ea a menționat că rușii au trimis un număr mare de forțe în zonă și că a fost important pentru Ucraina să ocupe poziții dominante. Ministerul rus al Apărării a confirmat că au efectuat atacuri aeriene și de artilerie asupra unor localități din apropierea Bahmutului, distrugând echipamente și vehicule ucrainene.
  • Rușii au cucerit un sat – Armata rusă a revendicat sâmbătă cucerirea unui sat din provincia ucraineană Lugansk şi a anunțat că înaintează în provincia vecină Harkov, zone din estul şi nord-estul Ucrainei unde trupele ruse sunt în ofensivă de mai multe săptămâni. Potrivit Ministerului rus al Apărării, trupele sale au preluat controlul asupra satului Novosselivske, ocupat deja de trupele ruse la începutul invaziei, dar pe care-l pierduseră în decembrie 2022 în faţa armatei ucrainene.
  • Porturi rusești, zone de risc de război – Autoritățile din Ucraina au decis să declare porturile Rusiei din Marea Neagră drept „zonă de risc de război”. Această măsură va fi în vigoare până la 23 august – când se estimează ca toate navele comerciale care fac comerț cu Rusia să fi părăsit Marea Neagră. Măsura acoperă zonele extinse din jurul porturilor Anapa, Novorossiysk, Gelendzhik, Tuapse, Sochi și Taman. Situarea unor porturi într-o „zonă de război” are implicaţii economice şi comerciale,…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri