32.4 C
București
sâmbătă, 23 septembrie 2023

Ziua 535 de război: 20 de drone spre Crimeea. Străpungerea e confirmată. Presiuni americane pe Egipt

Publicat pe


În ziua 535 de război, Rusia a doborât 20 de drone ucrainene care au luat la ţintă peninsula Crimeea.

Deși Ucraina recunoaște rar astfel de atacuri, președintele Volodimir Zelenski a avertizat luna trecută că „războiul se întoarce pe teritoriul Rusiei”. Loviturile cu drona care vizează Moscova și Crimeea s-au înmulţit de atunci.

Imagini geolocalizate analizate de Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că forțele ucrainene au ajuns la marginea nordică a localităţii Robotine, ceea ce înseamnă că au străpuns linia defensivă a ruşilor în vestul regiunii Zaporojie. Dar ISW adaugă că nu e clar dacă e vorba de poziţii sigure şi permanente pentru ucraineni.

Între timp, Wall Street Journal relatează că guvernul SUA încearcă să convingă Egiptul să înceapă să furnizeze arme Ucrainei, iar Casa Albă anunţă că e deschisă la ideea de a antrena piloții ucraineni pentru F-16 pe sol american.

Situaţia de pe front

  • 20 de drone spre Crimeea – Rusia anunţă că ar fi doborât 20 de drone ucrainene care au luat la ţintă peninsula Crimeea. 14 drone au fost distruse de sistemele de apărare aeriană și alte șase au fost blocate electronic, susţine Ministerul Apărării de la Moscova. Nu au existat victime sau daune.
  • Prima străpungere confirmată de ISW – Imagini geolocalizate publicate pe 11 august și analizate de Institutul pentru Studiul Războiului confirmă că forțele ucrainene au ajuns la marginea nordică a localităţii Robotine, situată la 10 km sud de Orihiv, în vestul regiunii Zaporojie. Cu toate acestea, ISW adaugă că nu e clar dacă e vorba de poziţii sigure şi permanente pentru ucraineni. Forțele Kievului au efectuat atacuri regulate la sol spre Robotine în ultimele săptămâni, ca parte a operațiuni care vizează distrugerea liniilor defensive rusești. „Capacitatea forțelor ucrainene de a avansa la periferia Robotine – unde forțele rusești au dedicat eforturi, timp și resurse semnificative pentru apărare – rămâne semnificativă, chiar dacă câștigurile ucrainene sunt limitate în acest moment”, au concluzionat experții. Iată cum arată situaţia din teren:
lcimg-3a62fae2-6e07-40b8-bd48-6f2ff930e9db
  • Atac mortal în Harkov – O femeie în vârstă a fost ucisă sâmbătă dimineața devreme, ca urmare a atacurilor ruşilor într-o localitate din regiunea Harkov, a declarat un oficial local. Părțile de est ale regiunii sunt direct adiacente liniei frontului, iar forțele ucrainene au raportat o creștere a atacurilor rusești în ultimele săptămâni. Autoritățile regionale au anunțat evacuarea obligatorie a civililor din zonele cele mai apropiate de prima linie, din districtul Kupiansk.
  • Poliţist ucis în Zaporojie – Un ofițer de poliție a fost ucis și 12 persoane (din care 4 poliţişti) au fost rănite într-un atac ghidat cu bombă aeriană al ruşilor la Orihiv, în regiunea Zaporojie, a…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri