4.9 C
București
miercuri, 6 decembrie 2023

Ziua 557: Atac masiv cu drone la Odesa, posibil explozii în apropiere de granița cu România. Podul Kerci – închis. Încă două nave au sfidat blocada

Publicat pe


Ziua 557 de război a început cu un atac masiv cu drone rusești în regiunea Odesa, ținta fiind infrastructura portuară de aici. Din 25 de drone lansate, sistemele de apărare ucrainene au doborât 22, restul provocând avarii. Ulterior, ucrainenii au spus că a fost vizată „infrastructura civilă de pe Dunăre”, fără să ofere detalii, dar unele surse civile vorbesc despre explozii în portul Reni, aflat în apropiere de granița României, în zona Galați.

În discursul zilnic, președintele Zelenski anunțase că două nave cargou au părăsit porturile din sudul Ucrainei şi au reușit să treacă prin coridorul pentru nave comerciale din Marea Neagră desemnat de Kiev, în pofida blocadei navale ruseşti. Ar fi vorba de două nave care au plecat din portul Pivdennîi, situat la aproximativ 20 de kilometri est de Odesa.

Tot astăzi, la primele ore ale dimineții, traficul pe podul Kerci, care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, a fost oprit pentru o scurtă perioadă de timp, fără să fie comunicat un motiv.

Și președintele Volodimir Zelenski a răspuns criticilor occidentali care sunt nemulțumiți de ritmul contraofensivei. El a spus: „Forţele ucrainene avansează. În ciuda tuturor lucrurilor şi indiferent de ceea ce spune cineva, avansăm, şi acesta este cel mai important lucru. Suntem în mişcare”.

Sâmbătă, în ziua 556 de război, Ucraina a anunțat că poate lovi ținte aflate la 1.500 de km în interiorul teritoriului rus, în timp ce SUA trimit Kievului muniție cu uraniu sărăcit.

Evoluții pe front

  • Atac masiv la Odesa – Un atac cu 25 de drone care a fost lansat de Rusia în primele ore ale zilei de duminică a lovit şi a avariat infrastructura portuară din regiunea Odesa. Doi civili au fost răniți. Atacul a durat trei ore și jumătate, iar sistemele de apărare aeriană ale Ucrainei au doborât 22 dintre dronele Shahed, au anunţat Forţele Aeriene ucrainene, relatează Reuters. Ulterior, comandamentul militar din sudul Ucrainei a spus că a fost vizată „infrastructura civilă de pe Dunăre”. Armata a anunțat că în urma atacului a izbucnit un incendiu care a fost stins rapid. Militarii nu au oferit alte detalii, dar unele surse civile vorbesc despre explozii în portul Reni, aflat în apropiere de granița României, în zona Galați. Un alt port important al Ucrainei este Izmail. Acesta se află pe malul opus al Dunării, în raport cu județul Tulcea.
  • Trafic închis pe podul Kerci – Traficul pe podul principal care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea a fost reluat după o scurtă suspendare duminică dimineaţa devreme, a anunţat operatorul podului fără a preciza motivul, relatează Reuters. Podul Kerci din Crimeea a fost ţinta a tot mai multe atacuri cu drone aeriene şi maritime în ultimele luni. Vineri seară, Rusia afirmase că a distrus în Marea Neagră trei drone navale ucrainene care ar fi vizat podul din Crimeea.
  • Contraofensiva avansează – Preşedintele…Sursa: spotmedia.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri