-3.2 C
București
miercuri, 8 februarie 2023

Ziua cea mai lungă. România poate sparge astăzi „zidul” Schengen

Publicat pe


Astăzi este o zi decisivă pentru România, după 15 ani de aşteptare, în ședința Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI) putându-se decide intrarea ţării noastre în Spaţiul Schengen. Ziua de astăzi a fost precedată de un adevărat asalt diplomatic la adresa Austriei, singura ţară care se opune aderării României.

Austria este ultima ţară care se opune intrării României în Schengen, după ce Olanda şi Suedia şi-au reconsiderat poziţiile iniţiale, de a se opune. Austriecii au încercat chiar să blocheze discuţiile despre aderarea României şi Bulgariei în şedinţa JAI de astîzi, dar n-a reuşit. Miercuri, la Viena, întreaga conducere a PPE, în frunte cu preşedintele Manfred Werner, a fost la Viena să discute cu cancelarul austriac Karl Nehammer, dar nu au reuşit să-l convingă. Potrivit mai multor surse, Nehammer a avansat, în spatele uşilor închise, luna martie 2023 ca posibilă dată de aderare a României la spațiul Schengen.  Tot miercuri, mai mulţi europarlamentari români au fost la Viena.

Miercuri seară, premierul Nicolae Ciucă și cancelarul Austriei au avut o convorbire telefonică. Ciucă l-a informat pe Nehammer despre solicitarea României de intrare în Schengen și a prezentat argumentele guvernului. Ciucă a amintit că toate celelalte state membre Schengen susțin în acest moment aderarea României.

Joi dimineaţaă, înaintea participării la Consiliului JAI, ministrul de Interne, Lucian Bode, a declarat că  mandatul său este unul foarte clar și simplu, respectiv va solicita dezbatere și vot pentru aderarea României la spațiul Schengen.

„Este un eveniment important, pe care îl așteptăm de 15 ani, de la momentul aderării și de 11 ani, de când îndeplinim absolut toate condițiile. România se comportă ca un stat Schengen de 11 ani. Din păcate, în acești 11 ani România nu a beneficiat și de drepturile de stat Schengen, iar pierderile sunt incomensurabile”, a afirmat Lucian Bode.

El a mai declarat că „orice compromis în interesul României îl vom accepta”.

Dezbaterea privind aderarea României la Schengen va începe la ora 13.25, ora României.

 

 

Sursa: debanat.ro

- Reclama -

Mai multe stiri

Ultimele Stiri