23.9 C
București
duminică, 4 iunie 2023

AMD testează procesoare cu două nuclee puternice și patru nuclee eficiente

Publicat pe


AMD și Intel se bat cam de la egal la egal zilele astea, ambele companii „împrumutând” una de la cealaltă anumite tehnologii și caracteristici. Și unde tabăra roșie a dus la creșterea rapidă a numărului de nuclee odată cu lansarea procesoarelor Ryzen, tabăra albastră a introdus pentru prima dată procesoare cu mai multe tipuri de nuclee pe o platformă desktop – iar acum, AMD pare că testează un procesor care folosește nuclee puternice Zen 4, complimentate cu alte nuclee, tot Zen 4, dar eficiente.

Numele de cod pentru această generație de procesoare este Phoenix 2, iar modelul AMD Eng Sample 100-000000931-21_N [Family 25 Model 120 Stepping 0] are o configurație cu 12 nuclee logice (șase nuclee fizice plus simultaneous multithreading) și momentan pare să aibă doar 1MB de memorie Cache – adică softurile cu care a fost identificat nu îi pot determina adevărata capacitate de memorie.

Bine, informațiile astea nu arată cu degetul direct către o arhitectură de tip Big.Little, însă în combinație cu zvonurile recente, capătă sens – mai ales că vorbim despre un procesor de laptop. Se tot aude de o vreme că AMD ar testa un APU cu 6 nuclee (plus firele de execuție aferente). Dintre acestea, două nuclee sunt „mari” și vin cu 2MB L2 Cache și 4MB L3 Cache, iar celelalte patru nuclee sunt „mici” și vin cu mai multă memorie: 4MB L2 Cache și 4MB L3 Cache.

Fiind vorba despre un APU, automat avem și grafică integrată, iar aici pare a fi cea mai mare diferență. Se pare că producătorul va folosi un chip grafic bazat pe RDNA 3 cu 512 procesoare de streaming și suport pentru memorie DDR5/LPDDR5X. Adică o să fie un APU destul de puternic care să facă concurență plăcilor video dedicate accesibile de pe laptopurile de gaming de până în 1.000 – 1.200 de euro.

Sursa: zonait.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri