7.5 C
București
sâmbătă, 2 decembrie 2023

Despre investiții reușite: retrospectiva primelor 6 luni împreună

Publicat pe


A trecut deja jumătate de an de la momentul în care am început această colaborare cu Zona prin care prezentăm diverse oportunități de investiții în diverse companii listate, știri din domeniul de business, diverse articole educative, precum cel despre dobânda compusă sau cele despre erorile de judecată. Sper să va fi ajutat articolele mele și, chiar dacă poate, nu de fiecare dată nu am nimerit-o, în marea majoritate părerile mele au fost cele corecte.

Astăzi este despre retrospectiva acestei jumătăți de an de prezentări de oportunități de investiții

Aș începe cu anticiparea creșterii acțiunilor Apple (AAPL), cotație ce a atins un maxim istoric de peste 190 de dolari per acțiune și, astfel, capitalizarea companiei a ajuns la peste 3.000 de miliarde de dolari, prima companie din lume ce depășește această bornă istorică. Iar ca să vă faceți o idee despre cât de mare este această companie, capitalizarea Apple este aproximativ egală cu capitalizarea întregii piețe din UK, unde sunt listate 595 de companii sau dublă față de cea a pieței din Germania, unde sunt cotate 255 de companii.

Creșterea cotației Apple, compania care are cea mai mare pondere, de 7,49% în indexul S&P500 la data de azi, dar și creșterea cotațiilor celorlalte mari companii din domeniul tech au dus la creșterea indexului peste nivelul de 4.300 de puncte și, astfel, am, intrat într-o nouă piață bull, anticipată undeva acum o lună.

Pentru Deere Company (DE) anticipam, odată cu prezentarea rezultatelor financiare ale primului trimestru, o revenire din suportul puternic al trendului ultimilor ani de la 350 de dolari, spre nivelul maxim al cotației de la 450 de dolari; încă nu este acolo, dar la cum evoluează piața, în două-trei săptămâni are toate șansele.

Isteria legată de creșterea euro de la mijlocul lunii mai a produs ceva emoții, numai că acestea s-au calmat rapid, creșterea euro temperându-se la doar 1% față de media ultimului an. Și deși este clar pentru toată lumea sper, că nivelul euro ar trebui să fie mult peste nivelul psihologic de 5 lei, momentan nu este cazul iar BNR a schimbat intervalul de fluctuație pentru euro, acesta evoluând momentan între 4,95 și 5 lei.

Rezultatele în creștere ale ASML pentru primul trimestru al anului dar mai ales perspectivele industriei pentru anii următori, compania fiind singurul producător de echipamente EUV, m-au determinat să consider ASML o companie care nu poate lipsi dintr-un portofoliu de investiții pe termen lung: de la 21 aprilie încoace, cotația a crescut cu peste 20% – evoluția nu este atât de strălucitoare ca cea a Nvidia (NVDA) dar este un randament chiar bun.

Despre Nvidia spuneam, îndrăzneț fiind, că mă aștept să crească peste 400 de dolari în ziua prezentării rezultatelor financiare ale primului trimestru, o zi marcată de creșterea impresionantă cu 24,37% a cotației. Astăzi se tranzacționează undeva…Sursa: zonait.ro

Mai multe stiri

Ultimele Stiri